07 September 2011

gunakan perkataan 'aku' salah ke ?


anonymous->
jgn guna perkataan 'aku' dlm entry sbb nmpk tak hormat yg lebih tua even 'aku' tu kata ganti nama. 
tp bila yang tua baca, mereka akan rasa perkataan 'aku' itu mcm kasar and x respect diorang. 
jgn sentap, i hny tegur sbb i ada terbaca entry yg lainn berkenaan dgn 'aku'. peace.


aku->
yes. sorry untuk yg lebih berumur . tapi kite ckp dengan ALLAH pon . aku-2 jugak . lagipon tak memaki sesiape dengan gunekan perkataan aku :)


Assalamualaikum. Back to title. untuk yg selalu baca blog ni, memang dah tau, aku akan mengguna kan perkataan 'aku'. Beberapa hari yg lepas ade anon tegur. Tapi . anon ni die takde la marah aku ke ape ke . just menegor . Thanks ye akak . . \akak la kot . HAHA/ sorry la kat semue blogger yang sakit hati. Mahupon menyampah baca entri dalam blog ni. sebab dianggap tak respek orang yang lebih tua. Aku tak gune pekataan  macam . . 'saye' . . err. . bayangkan aku tulis macam tu..  tak mesra alam laa . . rase macam tak dekat je kan ? secara peribadi . aku lagi suke blog-2 yang gunakan perkataan aku . . sebab aku rase lagi dekat untuk bace entri die . rase nak komen . . rase nak bace and bace lagi . . kira boleh make friends gitu, berbanding blog yang bahasa kan diri dengan nama . contoh:

'eh . Jijah masak kipas masak kicap tadik, best tau . sedap'

even korang cakap macam cakap dengan member2 korang pon . aku rase  macam . hak ellaahh. HAHA . . kosong . bukan nak kate blog yg bahase kan diri dengan name tu aku menyampah . . tak-2 . . aku okay je, layan jugak. .Just aku rase macam aku tengah tengak chef wan masak . betoi tak Cek Jah ?  lepas ni Cek Jah try masak ye.

AKU TAK NAK JADI HIPOKRIP

Aku taknak  lah bila aku  tulis, tapi aku rase bangang semacam. Memang tak la ..So, minta maaf kat semua blogger yang lebih tua daripade 'saye' . sebab gunekan bahasa 'aku' . maaf-2 juga, but still, aku akan gune perkataan 'aku' lagi .

nobody perfect . . kan ?


err . ni tak tau . salimah bt gomes ni cakap lain .  cik maili ni ckp lain .


You may leave your comment :)

13 comments:

  1. pakai gua lu sopan tak?? hahaha..biasa la tu pakai aku kau..just guna ganti nama yang kita rasa selesa bila guna la..tak gitu??

    ReplyDelete
  2. yup2 .. kadang2 tu kita menulis/menaip biar selesa , biar seng hati :)

    ReplyDelete
  3. alahh , biasa laa tu pkai aku kan . yg tu pun nk marah

    ReplyDelete
  4. betol2...
    if kita ckp ngan owhg berumur barulah ley guna kata2 sopan sikit..nih takat kawan aku sudah lah.kan..asalkan kita selesa..

    ReplyDelete
  5. xslah pon gune aku..ikut keselesaan kite.. x pon gune name yang simple je.. selagi kite xkeluarkan bahasa yang kesat. xde msalah pon

    ReplyDelete
  6. pendapat saya, bila guna "aku" buat kita lagi selesa n dekat dengan pembaca..benda yang disampaikan nampak lagi iklas n tak hipokrit..kan??

    ReplyDelete
  7. hahah..
    bajet nk kena hormat kot..
    rilex lu..xyah nk layan si anon tu

    ReplyDelete
  8. ala, tak salah pun guna aku. :)

    ReplyDelete
  9. camne kau buat gambar miley tu #Miley ke

    ReplyDelete
  10. sokong tak, kondem pown tak.. sebab kat belog aku pown gune "aku".. no heart feelings lh.. hahaha :p

    ReplyDelete
  11. haha. bila dibicarakan mengenai penghormatan, tidak pula merujuk pada konsep keagamaan. itu lar manusia. bila terlalu fikir mengenai pangkat darjat.

    padahal, konsep ganti nama diri tu tak ada kena mengena dengan hormat atau tidak pun. ganti nama diri itu hanya merujuk pada kesesuaian pengguna dan juga keadaan.

    kala ada pembaca yang butt hurt sebab kita gunakan 'aku' dan 'kau' nampak sangat pembaca tu jenis yang tak reti kawal emosi dan mungki gilakan pangkat. LOL!

    ini cuma pendapat saja. :)

    ReplyDelete
  12. askum..ustaz kat sekolah aku ade cakap, title 'aku' tu actually title yang halus tau. macam yang kau cakap ah. rase macam lebih dekat je.

    ReplyDelete

Maaf kalau tak dapat nak balas komen.