16 February 2020

Pendidikan Jarak Jauh di Universiti Sains Malaysia

Assalamualaikum,
Hello. Alhamdulillah selesai sudah kursus intensif pada tahun ini. Tahun kedua bagi aku :) Jauh lagi perjalanan.



Memandangkan ramai yang DM kat instagram pasal PJJ di USM. So ni antara soalan-soalan yang aku selalu dapat:

1.Kelas

Boleh dikatakan setiap minggu ada kelas secara online (telesidang webex), mostly hari Sabtu. 
Kita akan diberikan jadual di dalam portal. Kalau tak sempat nak tengok, video webex akan diupload lebih kurang seminggu kemudian. Cuma rugi sebab tak boleh nak interact dengan lecturer.

Sesi telesidang webex bersama lecturer


2. Kursus Intensif
Setiap tahun akan diadakan kursus intensif di kampus induk, USM Penang lebih kurang 3 minggu pada bulan Januari sehingga Februari. Asrama disediakan.

kelas bersemuka

Fungsi:-
  • Jumpa pensyarah
  • Pergi kelas (secara bersemuka)
  • Pentaksiran Berterusan (mid term exam)
  • Jumpa kawan-kawan yang lain untuk siapkan assignment berkumpulan.

3. Assignment
Assignment lecturer akan up dalam portal, dah siap boleh hantar by pos/walk in atau pun menggunakan servis online, (print dan diorang hantarkan). Muka hadapan tugasan akan keluar barcode nombor kad pengenalan masing-masing. Jadi, boleh semak di portal sama ada tugasan telah berjaya diterima ataupun tidak. Selain itu, ada juga assignment yang perlu diupload dalam portal sahaja.

semua ada barcode, IC masing-masing


4. Exam
Exam terbahagi pada dua, Pentaksiran Berterusan (mid term) dan Final Exam.

  • PB akan diadakan di Pusat Wilayah masing-masing dan USM semasa Kursus Intensif. 
  • Final exam diadakan di negeri masing-masing. 


Boleh dilakatakan semua online kecuali setahun sekali berkampung di USM dalam 3 minggu dan Pentaksiran Berterusan (mid year exam) dan Final exam di negeri masing2.


5. Kursus yang ditawarkan

Boleh semak disini [LINK] untuk syarat kelayakan. Minimum MUET band 2.




6. Cara permohonan


p/s : Bukan senang nak senang, bukan susah nak susah. Adios!


You may leave your comment :)

22 September 2018

Orientasi PJJ USM

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, berjaya ditawarkan menjadi salah seorang pelajar di Universiti Sains Malaysia dalam bidang Pengurusan melalui Program Rancangan Pengajian Jarak Jauh (PRPJJ). Tak sangka, dulu masa Diploma punyalah taknak sambung belajar. Tapi betul orang kata, benda yang kita tak suka tu la nak dapat pun. 

So, 5 Ogos 2018 - 8 Ogos 2018 bermulalah sesi orientasi (Siswa Lestari) di Kampus Kejuruteraan, USM, Nibong Tebal. Ya, kamilah batch pertama yang dicampakkan ke sini sebab ada event besar di kampus induk. Nasib waktu orientasi je. Nanti Kursus Intensif di kampus induk pula. Btw, selesa je di Kampus Kejuruteraan tu, cuma dapat tingkat 3 (tak termasuk ground floor) memang boleh kurus, tapi sebab kitorang melantak gigih ronda Penang, tak kesampaian la nak kurus ye.

Dulu masa tadika kelas sekali, degree pun sekali ye. Opie (tudung pink) my cousin.

Kali ni orientasi 4 hari maka segala proses pendaftaran, pengesahan sijil semua dilakukan semasa Siswa Lestari ini dijalankan. Paling tak sabar ialah Majlis Sambutan Siswa & Ikrar Pelajar, baru lah feeling-feeling eh betul ke aku sambung degree kat USM ni. Siap nyanyi lagu USM gitew. Apa-apa pun staf sini memang A+ sedia membantu takde kerek-kerek.

Kenapa pilih untuk buat PJJ ialah sebab aku dah kerja. Dengan zaman ekonomi tidak menentu ni, aku rasa eloklah aku belajar sambil bekerja ni. Acah kerjaya dan ilmu seiring.Sebelum ni aku banyak cerita zaman diploma, In Shaa Allah lepas ni boleh cerita pasal USM pulak ke kan? 

Adios.



Update : Iklan Permohonan PJJ USM 2019



You may leave your comment :)