22 September 2018

Orientasi PJJ USM

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, berjaya ditawarkan menjadi salah seorang pelajar di Universiti Sains Malaysia dalam bidang Pengurusan melalui Program Rancangan Pengajian Jarak Jauh (PRPJJ). Tak sangka, dulu masa Diploma punyalah taknak sambung belajar. Tapi betul orang kata, benda yang kita tak suka tu la nak dapat pun. 

So, 5 Ogos 2018 - 8 Ogos 2018 bermulalah sesi orientasi (Siswa Lestari) di Kampus Kejuruteraan, USM, Nibong Tebal. Ya, kamilah batch pertama yang dicampakkan ke sini sebab ada event besar di kampus induk. Nasib waktu orientasi je. Nanti Kursus Intensif di kampus induk pula. Btw, selesa je di Kampus Kejuruteraan tu, cuma dapat tingkat 3 (tak termasuk ground floor) memang boleh kurus, tapi sebab kitorang melantak gigih ronda Penang, tak kesampaian la nak kurus ye.

Dulu masa tadika kelas sekali, degree pun sekali ye. Opie (tudung pink) my cousin.

Kali ni orientasi 4 hari maka segala proses pendaftaran, pengesahan sijil semua dilakukan semasa Siswa Lestari ini dijalankan. Paling tak sabar ialah Majlis Sambutan Siswa & Ikrar Pelajar, baru lah feeling-feeling eh betul ke aku sambung degree kat USM ni. Siap nyanyi lagu USM gitew. Apa-apa pun staf sini memang A+ sedia membantu takde kerek-kerek.

Kenapa pilih untuk buat PJJ ialah sebab aku dah kerja. Dengan zaman ekonomi tidak menentu ni, aku rasa eloklah aku belajar sambil bekerja ni. Acah kerjaya dan ilmu seiring.Sebelum ni aku banyak cerita zaman diploma, In Shaa Allah lepas ni boleh cerita pasal USM pulak ke kan? 

Adios.

You may leave your comment :)

14 December 2017

Tips Temuduga Kolej Vokasional

Assalamualaikum.



Memandangkan sekarang pun dah nak masuk tahun 2018, aku pun dah konvo bulan 8 haritu, dan sah menjadi alumni Kolej Vokasional, dan sudah pun bekerja selama 6 bulan di sebuah universiti tempatan peh, boleh check it out entri pengalaman temuduga haritu. Tapi ramai jugak adik-adik lepasan PT3 setiap tahun daripada tahun 2014 dulu mesti ada whatsapp, komen kat blog, emel, DM kat IG, chat kat facebook, tanya kat twitter eh banyak la pasal KV dan Kesetiausahaan Pentadbiran.

Dah konvo yay
So, kat sini aku nak cerita sikit la pasal temuduga nak masuk Kolej Vokasional. Sebelum ni, aku dah pernah uruskan sesi temuduga student 2 kali, dan pernah temuduga student sendiri (bersama pensyarah). Diingatkan, post ini hanyalah sekadar apa yang aku tau dan atas dasar pengalaman lepas sahaja. Kalau ada perubahan, minta maaf lah ye patik kurang periksa. Lagi satu, kebanyakan ujian ada batch kena, ada yang tak kena, ikut KV jugak. Aku mention, just in case ada. Sebab semua ujian ni pernah berlaku dalam masa 4 tahun sebelum ni.

Ujian Fizikal
Ujian ni korang kena berlari mungkin satu padang, mungkin kawasan kolej dan sebagainya. Tujuannya nak uji fizikal korang sebab kebayakan program di KV agak tough dan kelas pun 8 pagi-5 petang. Kalau tengah-tengah lari tu korang pengsan, semput tiba-tiba, menggelupur ke, out la ye.
(Rasanya ujian ni dah tak ada, kurang pasti)

Ujian Bertulis
Ujian bertulis ni soalan senang. Soalan basic je. Tak perlu risau.

Ujian Kerohanian
Ujian bacaan ayat Al-Quran (nak make sure boleh baca je), dan bacaan dalam solat.
(Tak pasti untuk KV lain, tapi KVSP2 selalu ada)

Temuduga
Temuduga ni korang prepare je lah macam nak jawab temuduga kerja. Antara contoh soalannya:

  • Kenalkan diri.
  • Kenapa pilih program dan KV tersebut.
  • Apa pencapaian semasa di sekolah.
  • Apa yang anda tahu mengenai kursus tersebut.
  • Apa bidang kerjaya yang anda tahu mengenai kursus tersebut.
  • Pendapat mengenai KV.
  • Hobi dan cita-cita (Soalan trick, kalau jawapan tak related dengan kursus, nampak sangat tak berminat pun dengan kursus tersebut. Contoh, ambik Seni Kulinari tapi cita-cita nak jadi doktor)

.... dan banyak lagi soalan-soalan macam temuduga kerja tu. Paling penting jawab kena yakin, ikhlas, dan jangan menipu.

Selain daripada ujian-ujian di atas, setiap kursus juga ada ujian yang berbeza. Contoh, Seni Kulinari perlu bagitau nama 10 jenis bahan masakan, haa bagitau la kalau depan korang ada rempah kari, bunga cengkih, bunga kantan, daun sup ke ape ke. Kalau fesyen, mungkin ada ujian design baju dll. Kalau Kesetiausahaan, kena cakap omputeh sikit je.

Untuk yang nak tau mengenai Kesetiausahaan Pentadbiran, dengan ini aku dengan rasminya mengisytiharkan laman web Kesetiausahaan Pentadbiran, Kolej Vokasional Sungai Petani 2. In Shaa Allah website ni akan diwariskan kepada junior-junior dengan pemantauan pihak atasan. Lama dah sebenarnya website ni diwujudkan, sebab final project lulz, sekarang baru nak publish. Huhu. 

Jadi semua, boleh la check https://kesetiausahaankvsp2.blogspot.my/ . Semoga bermanfaat!



Update : Hai, kepada yang dm personal tu, harap tak tanya ya soalan yang terlampau umum atau random macam :

"Kak, KV ni belajar macam mana?"  -Terlampau umum nak explain
"KV belajar berapa tahun?" - Basic kot ni. Apa-apa pun baca dulu entri pasal KV kat [SINI]
"Kursus sekian sekian ni buat apa?/ kursus ni nanti temuduga tanya apa" - Walaupun saya pernah belajar kat KV, saya cuma belajar 1 je kursus kat situ, saya taktau pun kursus lain buat apa, waima soalan apa yang akan ditanya masa temuduga. 

 TQ. Adios.


You may leave your comment :)