03 June 2017

Pengalaman Temuduga Pembantu Tadbir Sambilan

Assalamualaikum.

Setelah 3 bulan berlalu, praktikal pun dah habis, sekarang status pun bertukar menjadi 'job seeker'. Baru-baru ni juga, aku kerja sekejap sebagai Pembantu Pengawas Peperiksaan di Universiti Sultan Azlan Shah, Kuala Kangsar (USAS). Kebetulan, hari terakhir kerja, USAS call untuk panggilan temuduga bagi Pembantu Tadbir Gred dan temuduga ni officially temuduga pertama yang related dengan bidang yang aku belajar, Sebelum ni, dapat temuduga kebanyakannya jauh, dan tak pergi. So check it out soalan-soalan yang diberi. Mana tahu, soalan-soalan ini dapat membantu.

Pembantu pengawas peperiksaan

1. Ceritakan tentang diri anda.
So, biasalah memang soalan ni ialah soalan wajib dan paling senang nak jawab. Aku cerita pasal  kegiatan aktif masa kat kolej dan pengalaman kerja dulu.

2. Apa kemahiran anda?
Kat sini aku cerita yang aku biasa dah buat kerja-kerja pengurusan macam menguruskan surat, emel, panggilan telefon, inventori, Then, bila aku mention selalu uruskan program, penemuduga suruh ceritakan program yang terbesar yang pernah aku handle. So, aku ceritalah tentang program tersebut. Daripada meeting, peruntukan bajet, aktiviti yang dilakukan dan sebagainya.

3. Kemahiran dalam IT.
Basically untuk IT, Microsoft Excel memang paling penting sekali sebab memang banyak pengiraan semua guna Excel. Setakat Microsoft Words, Powerpoints tu mestilah kena tau kan. Then, aku cerita tentang blog, dan penemuduga pun check blog ni. Kat sini memang menyesal gila kenapa tak explain banyak dan tak tunjuk blog company yang dah aku pernah design dengan website yang aku bina untuk projek tahun akhir. For sure, kalau teror Adobe Photoshop atau software grafik yang lain memang extra mark la kat korang.

4. Pernah buat marketing tak?
Rasanya untuk soalan ni, mungkin penemuduga nak tengok kesesuaian untuk jabatan mana. Yes, pernah buat marketing tapi tak pernah belajar marketing. Kat sini pun aku lupa juga nak mention yang aku pernah belakon untuk buat video promoting bagi satu kolej swasta ni. Dah tak dapat extra point kat sini. hm.

5. Apa kelebihan anda?
Soalan ni memang aku dah prepare dah siap-siap. Cliche je jawapan.

6. Nama-nama orang kenamaan.
So sad, tak dapat nak jawab banyak soalan ni. 

7. Isu semasa yang sedang hangat di laman sosial.
Untuk isu semasa aku ceritakan tentang isu di Marawi, Filipina.

Dan banyak lagi soalan-soalan yang boleh je jawab dengan spontan macam nak sambung belajar lagi ke tak, boleh jadi pengacara majlis tak, kalau kena balik lewat ok ke tak and so on. Lastly, penemuduga bagi tugasan untuk buat satu artikel bebas.  So, itu lah pengalaman temuduga pertama. Lepas ni dah tau lah soalan-soalan macam mana yang akan ditanya. Untuk yang ada temuduga untuk Pembantu Tadbir juga, good luck!

Adios.

Update: Saya berjaya temuduga ni :)

You may leave your comment :)

19 January 2017

Download Drama dan Variety Show Korea

Assalamualaikum. 
Sekarang ni banyak betul trending drama korea yang best-best kan, tapi ramai juga yang taktau kat mana nak download. Kalau drama Korea, kena tengok betul-betul baru feel, untuk variety show pula lebih kepada sense of humor. Lagi banyak kau tengok variety show ni, lagi banyak la kau faham maksud tersirat lawak tu. Sebab tu aku selalu mengekek sorang-sorang gelak tengok laptop.So, kat sini aku nak tunjuk sikit kat mana aku selalu menonton/download variety show. Jeng jeng jeng.

Korang boleh klik http://kshowonline.com/ untuk download macam-macam show yang ada kat situ. Klik je Show List dan pilih. 

Antara show yang menarik  ialah: 

RunningMan
Setiap minggu akan ada tema, misi, dan game-game yang menarik. (boleh tengok secara random, tak perlu ikut episod) Setelah 7 tahun ni, show ni akan ditamatkan pada bulan Februari 2017.

We Got Married
Show ni pula akan pair up kan pasangan daripada kalangan selebriti yang sebelum ni mungkin tak kenal satu sama lain, dan akan menempuh alam percintaan. Macam mak kite jodohkan kita, lepastu jumpa, lepastu kahwin. Haa lebih kurang gitu. .Antara couple yang guwa minat : Jong Hyun (CN Blue) & Seung Yeon, Henry (Super Junior) & Yewon, Jaerim & So Eun. Memandangkan banyak couple yang si lelakinya handsome, charming, tough, tak boleh lupa juga couple paling menarik sebab si perempuan pada mulanya tak nak terima lelaki tu sebab anggap sekadar kawan/abang ialah Kwang Hee & Sun Hwa. Bagi aku couple ni paling lawak sebab si perempuan lagi tough dari si lelaki. 


Roommate
Selebriti dari pelbagai bidang (pelakon, penyanyi, model, comedian, dan lain-lain akan duduk sekali dalam satu rumah.) Dari stranger diorang hidup saling memahami kat dalam rumah tu. Show ni ada 2 season, dan dah habis pada tahun 2015.

Banyak lagi sebenarnya variety show yang aku follow up contohnya Weekly Idol, Infinity Challenge, Law Of The Jungle dan lain-lain.

_____________________________________________________________________________

Bagi peminat drama korea pulak, korang boleh download di http://kissasian.com/ . Cuma perlu right click di video yang sedang berjalan dan save video as.


Antara drama yang masih berjalan ialah :

The Legend of the Blue Sea,
Genres: Comedy, Drama, Fantasy, Romance


Hwarang 

Genres : Historical, Romance, Youth

Goblin
Genres: Fantasy, Melodrama, Romance

Weightlifting Fairy Kim Bok Joo

Genres : Comedy, Romance, Sports

Selamat mendownload. Adios!

You may leave your comment :)

05 January 2017

Soalan Lazim : Kemasukan Ke Kolej Vokasional

Assalamualaikum. Lama sangat tak jenguk blog ni, dan sekarang ni pun musim adik-adik lepasan PT3 memohon sekolah-sekolah berasrama penuh, Kolej Vokasional dan lain-lain. Since aku pernah pos tentang Kolej Vokasional 5 tahun yang lepas, Omg malu k nak baca balik post tuBanyak sangat komen, pertanyaan, whatsapp, email, chat kat facebook, semua tanya pasal Kolej Vokasional, Kalah retis kateko. So sorry banyak yang tak sempat nak balas sebab sibuk sikit sekarang. Siang jadi pekerja, malam jadi student.

Sekarang ni, tengah On Job Training ataupun praktikal, ataupun orang panggil Latihan Industri di Mohd Anuar & Co, Peguambela & Peguamcara di Sungai Petani. Tak jauh pun dengan Kolej Vokasional Sungai Petani 2. In Shaa Allah bulan 3 ni habis. Banyak pengalaman dapat kat sini, dan waktu ni lah baru sedar.

"Ya Allah, apa yang aku belajar selama ni tak sangka berguna masa kerja. Dulu masa belajar main-main. Sekarang baru tau guna, punca, kenapa, sebab belajar benda-benda tu."
Sekarang pun tak sempat nak bernyawa sebab pagi sampai petang kerja, then malam kena buat buku log, laporan, dan of course kena siapkan Final Project.  Untuk yang tertanya-tanya tu, aku sekarang dah habis dah 8 semester bersamaan 4 tahun di Kolej Vokasional. Alhamdulillah. Cuma tunggu habis praktikal, dan segala benda yang tertunggak macam laporan semua tu je. Perancangan lepas habis praktikal ni taktau lagi sama ada nak cari kerja di Kedah ataupun balik ke rumah di Kuala Kangsar, Perak. :) Untuk information semua, masa praktikal tak ada disediakan asrama ya. Sama ada pilih tempat praktikal berdekatan dengan rumah, ataupun menyewa je lah macam aku ni.



Kat sini, aku kumpulkan Frequently Asked Question (FAQ) yang orang selalu tanya, tiap-tiap tahun tanya soalan yang sama. Ponat den nak ulang banyak kali. So baca je kat sini. Tapi jawapan-jawapannya mungkin ada yang betul, ada  yang salah. Sebab Kolej Vokasional kat Malaysia ni bukan satu je, so mungkin ada sistem yang tak sama.

1.  "Kalau ada subjek gagal susah tak nak mohon Kolej Vokasional ni?"
Bab ni rumit sikit, selalu ikut Kolej Vokasional tersebut. Kalau permohonan untuk masuk ke KV tu tinggi, mestilah susah kan nak masuk. Sekarang ni pula, sistem PT3 kan, so taktau sangat. Cuma kalau masa PMR dulu tu susah la nak masuk kalau ada gagal."


2. "Macam mana laluan perjalanan sebelum nak masuk ke KV ni?"

  1. Mohon untuk masuk ke KV.
  2. Permohonon akan disenarai pendek. 
  3. Akan dipanggil untuk sesi temuduga.
  4. Temuduga
  5. Surat tawaran akan dihantar kepada yang berjaya.
  6. Daftar masuk.


3. "Macam mana dengan interview?"
Sebelum ni, aku pernah juga join untuk interview student yang baru nak masuk. So tau la serba sedikit hal-hal ni. Masa interview pakai baju sekolah, dan selalunya ada test sikit bab-bab bacaan dalam solat, baca potongan ayat Al-Quran. Lepastu baru interview macam nak interview kerja tu.

Antara soalan-soalan basic, macam pencapaian masa sekolah dulu,  kenapa pilih kursus ni, kenapa kena pilih korang, dan lain-lain. Paling penting, tunjukkan minat dan pengetahuan dalam kursus tersebut. Macam kursus aku ni, kesetiausahaan. Jangan la bila tanya, apa yang awak tau pasal kesetiausahaan, senyap, blur, taktau apa. Kalau interview untuk bidang Kulinari mesti lah tau basic memasak ni. Kang kena test sikit bahan-bahan memasak depan mata, haa kunyit dengan rempah kari pun ko taktau mana satu, haa susah la gitu. Oh ye, untuk Kesetiausahaan, ada kena buat english communication sikit, //goreng je// Yang pasti, kena yakin. Baru penemuduga yakin dengan korang, even result korang cukup-cukup makan pun, kalau pandai ambil hati temuduga, In Shaa Allah masih berpeluang.


4. "Kolej Vokasional ni pakai baju sekolah ke?"
Untuk uniform Kolej Vokasional, setakat ni untuk pra diploma iaitu pelajar tingkatan 4 dan 5 akan pakai baju korperat Kolej Vokasional berwarna oren, selaras 1 Malaysia. Bagi pelajar Diploma yang berumur 18-19 tahun pula, akan pakai uniform yang berbeza antara setiap KV. Untuk setiap kursus juga, mungkin akan ada uniform untuk kursus masing-masing.

Uniform Kolej Vokasional selaras 1 Malaysia

Uniform pelajar Diploma KVSP2 
(Uniform adalah  berbeza mengikut Kolej Vokasional masing-masing)

Dan bawah ni pula contoh-contoh uniform bagi kursus masing-masing. Credit gambar : Kelab Fotografi Kolej Vokasional Sungai Petani 2.





4. "Subjek apa yang belajar kat sana?"
Kat KV ni pengajian selama 4 tahun. So 2 tahun untuk pra diploma, 2 tahun lagi diploma. Total keseluruhan semester ialah 8 sem. Pelajar pra diploma akan ambil subjek teras (BM, BI, Math, Sains, Sejarah, Agama) dan tambahan subjek modul course masing-masing. Setiap semester modul course akan bertukar. Bagi pelajar diploma pula, tak pasti untuk sistem yang seterusnya, tapi kalau ikut sistem macam aku ni, masa diploma ada la subjek Sains, Math, English Communication, Keusahawanan, Profesionalisme Pekerjaan, Tanggungjawab Pekerja, pilihan Bahasa Arab/Mandarin dan lain-lain lagi. Dan macam biasa, setiap semester akan ada tambahan untuk modul course. Kalau Kesetiausahaan ada lah modul macam (Office Documentation, Asset & Facilities, Penulisan RINTAS, Meeting & Travel Arrangement, Computerized Account, Human Resourse, dll)


5."Bab pakaian, barang keperluan asrama semua tu macam mana pula?"
Surat tawaran akan dipos kepada pelajar. So dekat dalam tu, akan tertulis lah segala yuran, dan keperluan seperti uniform dan barang-barang yang perlu dibeli di KV. Antaranya, uniform, baju batik asrama, cadar, selimut, (Kalau tak ada dalam senarai tu, kena beli lah sendiri)

Banyak lagi soalan sebenarnya, In Shaa Allah kalau ada masa, aku akan reply. So good luck kepada yang memohon tu.  Ni kalau korang nak baca balik pos lama :


Adios.

You may leave your comment :)