07 August 2011

tutorial- header transparent


1.download GIMP 2 and  photoscape

2. Bukak GIMP2 . 


3.Tekan kat keyboard ctrl+N.

width/height-ikot suke . . jangan lupe tekan advanced option tu . . lastly . fill with tu korang pilih transparency . (wajib) Makesure die akan keluar macam kat bawah ni.



4.Ctrl+S dan save macam gambar di bawah. Wajib format .png. 

5.tick yang macam aku tick je. Save.



6.Bukak photoscape dan pilih editor.


7.Bukak header yg  korang transparentkan tadi . Jangan risau, die memang keluar warne putih, tapi tu dah transparent .

8.klik T kat bawah tu untuk type nama header korang.



9.Save

Klau tak jadi transparent maybe korang tak ikut step terutamanya time pilih transparency dekat GIMP2 atau korang tak save dalam format png. Tak pon korang keliru sebab tak jumpa header yang korang transparentkan tadi. Diingatkan bila korang dah transparentkan header tu di GIMP, automatik kat photoscape die keluar warna putih tanpa sebarang gambar. Bende ni memang betul-2 kena ingat step dan tak boleh terskip satu pon. Time dulu-2 fist belajar pon pening jugak nak ikut step, tapi lama-2 korang akan boleh hafal.




You may leave your comment :)

14 comments:

  1. Kne buat header dulu? Atau kene transparent kan dulu? Pening lahh -,- Bile kite kne buat header?

    ReplyDelete
  2. Akak .. saya buat jadi !!! cuma ... bile upload kt blog x transparent ... :(

    ReplyDelete
  3. @yaya dluver maybe dekat advanced option tu tak klik transparent ..

    ReplyDelete
  4. akak ,,kenapa gambar ke-5 ,, yg save as PNG tuhh x same ngan saya punyer ekk ?? pelik laa,,

    ReplyDelete
  5. apa itu GIMP 2 ? mcm photoscape ehh ?

    ReplyDelete
  6. @omarul rizwan omarsoftware untuk mengedit bnde alah dalam blog ni .

    ReplyDelete
  7. Thanks akq...saya mnjadi...tuto yng berguna..

    ReplyDelete

Maaf kalau tak dapat nak balas komen.