28 December 2014

Review Episod Terbaik Running Man

Assalamualaikum. 
Hai semua. Eh, rasa macam pelik je bagi hai. Okay, hari ni guwa nak cerita sikit pasal Running Man. Rasanya semua dah tau kot variety show yang popular gila dan rasa macam terlambat gila tiba-tiba hari ni baru nak pos pasal Running Man. Emm. *sadface* Dah 4 tahun berlalu dan nak masuk ke tahun kelima dan sekarang ni dah ada sampai 226 episod dah pun Running Man ni. Banyak kan? Well banyak. Tapi semua dah habis tengok. 


Lee Kwang Soo, Kim Joong Kook, Song Ji Hyo, Kang Gary, Ji Suk Jin, Jae Suk dan Haha
So, kepada peminat tegar Running Man, rasanya pos ni dah tak berguna pun. Tapi yang masih baru, tak tau nak tengok yang mana dulu, sini guwa kasi review sikit episod mana yang best bagi guwa. Semua episod best dan lawak dan wajib gelak, tapi ni yang PALING best. Tapi ni pendapat guwa je. Lain orang lain pendapatnya. Bagi yang kata, LOL Kpop, Booo kpop, Nak habaq mai, ni variety show bukan kpop. Ihiks.



Running Wars (Episod 222)
No Guest.
Guwa cukup suka kalau episode tak ada guest sebab selalunya diorang akan bekerja dalam satu team. Episod ni lawak sebab guwa tak tahan tengok muka rambut Gary dan kepala Kwang Soo semestinya.
Klik sini untuk tengok : Running Man Episod 222

Running Man eps 200
Asian Dream Cup in Indonesia (Episod 200)
Guest : Park Ji Sung dan Cha Bum Geun
Rasanya ramai kot yang kenal dengan Park Ji Sung, pemain bola sepak terkenal Korea yang sekarang bermain untuk Manchester United. Episod ni diorang kat Indonesia, paling lawak part dekat zoo. Ada yang kena selesaikan misi  dengan buaya, singa, harimau, zirafah, dan lain-lain lagi. Memang lawak bila kena interaksi dengan binatang. Kau berani?
Klik sini untuk tengok : Running Man episod 200


Romea and Juliet (Episod 181)
Guest : Lee Jong Suk, Bo Young, Lee Se Young
Episod ni yang paling guwa tersengih-sengih depan laptop. Memang sweet gila Ji Hyo dengan Jong Suk kena selesaikan misi. Keputusannya adakah berjaya ataupun tidak misi mereka, kena tengok lah. Kalau bagitau dah tak suprise pula.
Klik sini untuk tengok: Running Man episod 181


King Of Idols (Episod 162)
Guest : Beast MBLAQ, 2PM, Infinite, APink, Sistar, Girl'sDay.
Best opening ever lah bagi guwa sebab Running Man members kena menari untuk opening. Memang gelak terbahak-bahak la guwa tengok.
Klik sini untuk tengok : Running Man Episod 162.


Jackie Chan's Treasure Hunter (Episod 135)
Guest : Jackie Chan & Choi Si Won (Super Junior)
Bagi guwa, episod ni best sebab kekuatan guest dia yang memang superb. Siapa yang tak kenal dengan Jackie Chan, pelakon aksi terkenal beb, paling penting duta syampu Bawang. Dan Siwon, Super Junior members ataupun duta Line. Dulu-dulu ada la iklan kat tv3. 
Klik untuk tengok : Running Man Episod 135)


p/s : Kebanyakkannya Running Man yang agak latest, sebab semua 135 ke atas. Tapi banyak juga lain-lain episod yang best, contohnya episod The Final Case (225), Adventure In Australia (188), Animal Kingdom (141), Episod 96.
Running Man Hwaiting!


You may leave your comment :)

22 December 2014

Tutorial Menggunakan ImageShack

Assalamualaikum. Fungsi imageshack ini ialah untuk mendapatkan URL gambar.


CARA SIGN UP IMAGESHACK.
1. Pergi ke link https://imageshack.com/
(Boleh klik gambar untuk gambar yang lebih besar.)
Klik 'Sign up'
Klik SIGN UP FOR A FREE ACCOUNT

Lepas dah keluar benda ni, sila check emel anda ya.

Klik Active Now
Klik SKIP sampailah jumpa seperti gambar di bawah.



CARA UPLOAD GAMBAR

Klik UPLOAD

Klik Browse & Upload dan pilih gambar/


Siap. Boleh la ambil URL tu dan paste dimana-mana yang perlu.



You may leave your comment :)

19 November 2014

Kursus yang ditawarkan di Kolej Vokasional Sungai Petani 2

Assalamualaikum, berikut ialah kursus yang ditawarkan di Kolej Vokasional Sungai Petani 2 dan ada daripadanya ditawarkan juga di KV lain. Jangan tanya ye kursus-kursus selain kursus di bawah dan Kolej Vokasional yang lain. Sebab saya memang tak tahu.


BIDANG PERNIAGAAN

Pengurusan Perniagaan

Pengurusan Perniagaan
Program ini dibentuk bagi menyediakan murid dalam bidang pemasaran, perakaunan, operasi, komunikasi, keselamatan pekerja, keusahawanan dan etika serta protokol perniagaan.

Info : Perniagaan merupakan jantung kepada kemajuan negara. Pelajar-pelajar akan didedahkan kepada dokumen perniagaan, pengurusan pelanggan, konsep perniagaan yang betul dan teknik mengurus perniagaan mengikut situasi persekitaran semasa. Ia turut mendedahkan pelajar-pelajar mengenai hubungkait antara organisasi dan persekiratarannya serta pengurusan strategik dalam perdagangan dan industri. Kerjaya berpotensi seperti usahawan dan pengurus syarikat.


Kesetiausahaan Pentadbiran


Kesetiausahaan Pentadbiran
Program ini menyediakan murid dalam pengurusan dan pentadbiran pejabat, keupayaan 
dalam menggunakan aplikasi perisian pejabat bagi menyediakan minit mesyuarat, laporan dan lain-lain. Penyediaan dokumen penting dalam kerja pentadbiran.

Info : Tugas seorang setiausaha amat penting di dalam operasi sesebuah pejabat, syarikat atau organisasi. Seorang pengurus atau ketua memerlukan seorang setiausaha yang cekap dalam pelbagai urusan. Tanpa setiausaha, tugas seorang pengurus menjadi rumit terurtama dalam melayani pelanggan daripada pelanggan, mengatur janji temu, urusan surat menyurat, mengatur mesyuarat dan segala urusan rasmi melibatkan pejabat. Dengan kepesatan ekonomi negara dan pertumbuhan syarikat SME, multinasional permintaan terhadap setiausaha amat tinggi.


Perakaunan
Perakaunan
Program ini menawarkan murid dalam pengurusan kewangan syarikat seperti penyediaan
buku kira-kira, akaun runcitan, untung dan rugi, imbangan duga serta membuat analisa
tentang prestasi syarikat.

Info : Perakuanan merupakan bidang yang melibatkan proses menyimpan, mengklasifikasi dan membuat laporan transaksi, aset, dan kewangan sesebuah organisasi atau syarikat. Setiap syarikat mesti mempunyai staf yang bertanggungjawab terhadap akaun dan kewangan. Kursus ini akan melatih pelajar untuk teliti, sistematik dan analitif terhadap prinsip perakauanan.
Prospek kerjaya biasanya ialah akautan, perunding kewangan, pengurus akaun dan kewangan dan sebagainya.

BIDANG HOSPITALITI

Seni Kulinari
Seni Kulinari
Program ini mendedahkan murid kepada operasi dan penyelenggaraan dapur, penyediaan
makanan dan restoran, penyediaan pencuci mulut, masakan Timur dan Barat, kuih tempatan, roti, pasteri dan manisan, seni makanan, penyediaan makanan halal dan pengurusan makanan.

Info : Pelajar akan diterapkan dengan pelbagai pengetahuan, pemahaman dan teknik yang merangkumi teori, teknikal dan praktikal dalam kerja-kerja penyediaan, pengurusan dan menyelenggaraan makanan. Yang ditekankan di sini ialah konsep rekaan yang menarik dan kreatif, di samping mengenalpasti dan menggunakan alat yang sepatutnya dengan selamat dan betul. Prospek kerjaya adalah seperti chef kulinari di hotel, restoran mewah malah boleh membuka katering sendiri.


Bakeri dan pastri
Bakeri dan Pastri
Program ini menawarkan murid berkaitan penghasilan dan penyediaan roti, kek, manisan.
Cokelat, pasteri, pencuci mulut, donut, pau, pizza, membuat dan menghasilkan resepi baru
dan istimewa serta pengurusan kos dan perniagaan dalam bidang ini.

Info : Pelajar didedahkan penggunaan teknik membuat produk bukan-yis seperi doh berlamina dan penyediaan produk pastri, membuat sos ringkas dan memperagakan juadah kepada pelanggan. Program ini menyediakan pelajar untuk memasuki pelbagai jenis kerjaya bakeri dan pastri, contohnya sebagai chef dessert di restoran berstatus tinggi, membuat pastri di outlet pastri, pembuat roti di bakeri artisan, membuat pastri/dessert untuk bankuet/hotel dan banyak lagi.


Fesyen dan membuat pakaian

Fesyen dan Membuat Pakaian
Program ini menyediakan pelajar tentang jenis, klasifikasi dan alatan jahitan serta fabrik dan tekstil, memberi pendedahan tentang aliran bagi pakaian yang berkualiti serta bersesuaian dengan tema dan kegunaan pasaran tempatan dan antarabangsa mengikut fesyen terkini.
Info : Pelajar didedahkan dengan pengetahuan dan kemahiran dalam bidang fesyen bagi mewujudkan pelajar yang kompiten dalam membuat pakaian serta peka kepada perkembangan fesyen. Kursus meliputi prinsip penggunaan alat jahitan, pemilihan bahan, kajian fesyen, penjagaan fabrik dan proses membuat pakaian. Peluang kerjaya seperti Pereka Fesyen Profesional, Penasihat Fesyen serta membuka butik pakaian dan tradisional atau moden.


Kosmetologi
Kosmetologi
Program ini mendedahkan murid kepada penjagaan dan rawatan wajah dan anggota badanpenggayaan rambut, seni make-up, refleksologi serta amalan kesihatan dan kebersihan, pengurusan dan pengoperasian salon.
Info : Kosmetologi ialah pengajuan dan aplikasi rawatan kecantikan. Ini merangkumi kecantikan rambut, rawatan muka, kosmetik dan lain-lain. Pelajar juga berupaya mengenalpasti dan mengaplikasikan pengetahuan serta kemahiran dalam kehidupan seharian dan memberi sumbangan secara optimum dan berkesan kepada berbagai lapisan masyarakat. Peluang pekerjaan seperti Pedandan Salun, mengurus spa dan lain-lain.

Pengajian awal kanak-kanak


Pengajian Awal Kanak-Kanak
Program ini memberi pendedahan murid dalam perkhidmatan penyediaan pusat penjagaan 
kanak-kanak dari peringkat bayi sehinggalah peringkat sekolah rendah. Pengurusan 
pembelajaran, perkembangan tumbesaran, penyediaan pemakanan keselamatan tempat 
tinggal serta pengurusan aset kewangan dan operasi.

Info : Kursus ini memberikan ilmu pengetahuan mengenai aspek pembelajaran dan perkembangan mental dan fizikal kanak-kanak secara menyeluruh. Kursus ini memberikan bimbingan dan panduan lengkap kepada pelajar untuk menguruskan kanak-kanak dengan cekap. Peluang kerjaya seperti pengasuh, pengajar dan pendidik tadika, sekolah swasta. Graduan juga boleh membuka taska dan tadika sendiri.

p/s : Maaf ya yang whatsapp/wechat tak berbalas. Wechat memang tak diapprove, dan whatsapp kalau ada masa saya balas. Tapi kalau yang whatsaap tanya benda yang tak munasabah dan tak perlu dijawab, saya memang tak balas :)

Credit : Fanpage KVSP2 / Video Korporat KVSP2 / Semua student KVSP2
Sebarang pertanyaan boleh la tinggalkan di bawah.

You may leave your comment :)

01 November 2014

Permohonan ke Kolej Vokasional dan Sekolah Menengah Teknik 2015

Assalamualaikum w.b.t.
Permohonan untuk kemasukan ke kolej vokasional pada tahun 2015 telah dibuka.

1. Iklan akhbar : 2 November 2014
2. Online permohonan : 2 November - 14 Disember.
3. Sesi temuduga : 20 Disember 2014 - 20 Disember 2014
4. Semakan online :1 Januari 2015
5. Pendaftaran tahun 2 dan 3 : 4 Januari 2015
6. Pendaftaran Tahun 1 : 12 Januari 2015
7. Rayuan : 13 Januari 2015 secara online.


Permohonan dan rayuan boleh dilakukan di http://www.moe.gov.my/

p/s : Maaf sekiranya ada berlaku kesilapan.
You may leave your comment :)

06 October 2014

Definisi Perkataan LOL

Assalamualaikum
Memandangkan guwa rasa dunia blogging ni dah arwah, jadi guwa mengambil inisiatif untuk tidak mengupdate blog ini buat sekian lamanya. Adakah anda merasa/berasa/terasa seperti apa yang saya katakan? Jawapannya terpulang kepada anda, tepuk paha tanya kawan sebelah. Siapa sangka, blog ini telah membuatkan ramai yang, "Oh ni ke Nabiha Zaidi, blogger tu?" "Weh, kawan aku bla bla, dia kata kenai hang kat blog." Dan bla bla bla. Kadang-kadang guwa rasa taktau nak best sebab blog yang dah nak arwah ni masih ada viewer ataupun malu bila ada orang buka blog ni. Okay stop  masuk perigi angkat baldi sendiri. Bukan tu matlamat, tujuan mahupun objektif aku tiba-tiba update harini. Ilham aku untuk mengupdate pada hari ini juga bermula daripada bilik air. Entah pehal la pula tiba-tiba rasa macam, "Eh, lamanya tak jengok blog." Haa, macam tu lah lebih kurang. Dan hari ini guwa tergerak hati untuk menyuarakan pendapat tentang  perkataan 'LOL'.


Alright, mesti korang pun dah tahu kan lah maksud lol ni. Lol ni kira seangkatan lah dengan ASAP, NTKY, OOTD, FYI dan lain-lain. Tapi untuk golongan-golongan noob yang tak tahu, biar saya jelaskan. Perkataan LOL bermaksud Laugh Out Loud dan jika ditranslatekan dalam Bahasa Melayu pula, LOL bererti ketawa terbahak-bahak. Dan  untuk pengetahuan anda yang kurang membaca seperti saya, perkataan LOL telahpun dimasukkan di dalam Kamus Oxford pada tahun 2011. 

Baiklah, pengguna laman sosial sering menggunakan perkataan LOL untuk menunjukkan benda tu lawak. Ok, contoh:

"Lol, lawak gila lah tengok Pian tersedak tulang lembu."

Jadi, jelaslah bahawa, perkataan LOL ini mampu untuk menggantikan perkataan yang lebih panjang dan sekurang-kurangnya dapat menjimatkan sedikit masa berbanding:

"HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA, lawak gila lah tengok Pian tersedak tulang lembu."

Ok. Kat situ dengan menggunakan perkataan LOL, kita akan lebih menjimatkan dalam lebih kurang 2-3 saat. Kerana dengan sebiji perkataan 'lol' kita mampu menggantikan perkataan, "HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA" yang panjang dan memenatkan itu.

Tetapi tetapi tetapi, itu untuk sebahagian pengguna laman sosial yang lain. Namun bagi guwa perkataan LOL ini tidak melambangkan pun HA yang berkali-kali tersebut. Tetapi ianya lebih kepada.. "Haha, lawak sangat" (sambil buat muka annoying) ataupun "heh" sambil buat senyuman sinis. Tahu apa itu senyuman sinis? Senyuman sinis tu, senyum senget sebelah. Dan ini menandakan bahawa guwa akan mengeluarkan kata-kata perlian dan "heh" sambil memberi senyuman sinis ataupun guwa mungkin akan sebut lol apabila sesuatu yang guwa nampak itu, annoying sambil mata ke atas, tangan ke bahu. Atau atau dan ataupun, benda yang guwa rasa benda tu merepek.

Contoh:
"Haritukan, Jijah jatuh tersungkur depan lif. Lawak gile lah."

Okay, tak lawak dan annoying. Jadi guwa akan mengeluarkan perkataan, LOL, lawak sangat. (sambil buat muka sinis)

Lihat lah wajah ini, penuh dengan kebencian bukan? LOL.

Yes, thats for me. Definisi LOL versi Nabiha Zaidi.
Eh, jap. Apa function aku buat entri ni? LOL.
Adios.

You may leave your comment :)

01 May 2014

Lawatan Ke Sarawak

Assalamualaikum w.b.t.
Bulan lepas, Warden-warden serta Majlis Perwakilan Pelajar, Kolej Vokasional Sungai Petani 2 telah mengadakan lawatan sambil belajar ke Kuching, Sarawak. Memandangkan kami dari Sungai Petani, kami pun pergi la ke Lapangan Terbang Bayan Lepas, Pulau Pinang. First time naik 'belon', so jakun sikit la kan. Penerbangan kami kalau tak silap lebih kurang 2 jam.

Sampai-sampai je kat airport Kuching, terus je kami ke Kolej Vokasional Matang untuk  melawat blok-blok asrama di sana. Dan seterusnya, lawatan ke Sekolah Menengah Teknik Sejingkat

Sekolah Menengah Teknik Sejingkat
Then, kami pun check in kat De Palma Waterfront Hotel.  Lepas berehat, malam tu kami nightwalk di Kuching Waterfront. Shopping la, apa lagi. Kat sini, kita boleh tengok Dewan Undangan Negeri Sarawak. Untuk makan-makan kita pergi ke seberang sungai, ada food court. Kat sini memang best sebab di sepanjang jalan ada je busking.


Nasi ikan terubuk masin
Sarawak Cultural Village, Kampung Budaya Sarawak.
Kampung budaya Sawawak ni terletak di kaki Gunung Santubong. Muzium hidup ini mempamerkan tradisi Sarawak yang kaya dengan pelbagai warisan budaya. Kat sini kita boleh tengok pakaian, kraftangan, gaya hidup dan kediaman tradisional masyarakat etnik utama di negara kita. Kat sini juga ada persembahan kebudayaan dua kali sehari. Walaupun tak banyak sangat persembahan, tapi tetap best. 





Kek Lapis Dayang Salhah
Kalau sebut je Sarawak mesti ingat kek lapis kan. So, kalau nak yang sedap dan agak tahan lama, boleh la try kek lapis Dayang Salhah. Kalau sembang-sembang dengan orang kat sana pun, memang diorang akan recommend kan Dayang Salhah. Sebelum membeli, kita boleh rasa dulu semua kek kat situ. Semuanya sedap-sedap. Kalau nak beli online, boleh la menempah di dayangsalhahkeklapis.com.my




Muzium


Pasar Sarikin
Pasar Sarikin ialah sebuah pekan kecil di Bau ( sempadan antara Sarawak dan Indonesia ). Pasar ini dibuka pada hari Sabtu dan Ahad. Kat sini lah kalau nak memborong sakan pun.

Dan, akhirnya. Masa untuk pulang ke semenanjung. Bersama mantan pengarah KVSP2, Tuan Haji Ahmad bin Hassan. Terima kasih kepada Air Asia kerana telah memberi layanan yang baik. Now Everyone Can Fly.

You may leave your comment :)