06 October 2014

Definisi Perkataan LOL

Assalamualaikum
Memandangkan guwa rasa dunia blogging ni dah arwah, jadi guwa mengambil inisiatif untuk tidak mengupdate blog ini buat sekian lamanya. Adakah anda merasa/berasa/terasa seperti apa yang saya katakan? Jawapannya terpulang kepada anda, tepuk paha tanya kawan sebelah. Siapa sangka, blog ini telah membuatkan ramai yang, "Oh ni ke Nabiha Zaidi, blogger tu?" "Weh, kawan aku bla bla, dia kata kenai hang kat blog." Dan bla bla bla. Kadang-kadang guwa rasa taktau nak best sebab blog yang dah nak arwah ni masih ada viewer ataupun malu bila ada orang buka blog ni. Okay stop  masuk perigi angkat baldi sendiri. Bukan tu matlamat, tujuan mahupun objektif aku tiba-tiba update harini. Ilham aku untuk mengupdate pada hari ini juga bermula daripada bilik air. Entah pehal la pula tiba-tiba rasa macam, "Eh, lamanya tak jengok blog." Haa, macam tu lah lebih kurang. Dan hari ini guwa tergerak hati untuk menyuarakan pendapat tentang  perkataan 'LOL'.


Alright, mesti korang pun dah tahu kan lah maksud lol ni. Lol ni kira seangkatan lah dengan ASAP, NTKY, OOTD, FYI dan lain-lain. Tapi untuk golongan-golongan noob yang tak tahu, biar saya jelaskan. Perkataan LOL bermaksud Laugh Out Loud dan jika ditranslatekan dalam Bahasa Melayu pula, LOL bererti ketawa terbahak-bahak. Dan  untuk pengetahuan anda yang kurang membaca seperti saya, perkataan LOL telahpun dimasukkan di dalam Kamus Oxford pada tahun 2011. 

Baiklah, pengguna laman sosial sering menggunakan perkataan LOL untuk menunjukkan benda tu lawak. Ok, contoh:

"Lol, lawak gila lah tengok Pian tersedak tulang lembu."

Jadi, jelaslah bahawa, perkataan LOL ini mampu untuk menggantikan perkataan yang lebih panjang dan sekurang-kurangnya dapat menjimatkan sedikit masa berbanding:

"HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA, lawak gila lah tengok Pian tersedak tulang lembu."

Ok. Kat situ dengan menggunakan perkataan LOL, kita akan lebih menjimatkan dalam lebih kurang 2-3 saat. Kerana dengan sebiji perkataan 'lol' kita mampu menggantikan perkataan, "HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA" yang panjang dan memenatkan itu.

Tetapi tetapi tetapi, itu untuk sebahagian pengguna laman sosial yang lain. Namun bagi guwa perkataan LOL ini tidak melambangkan pun HA yang berkali-kali tersebut. Tetapi ianya lebih kepada.. "Haha, lawak sangat" (sambil buat muka annoying) ataupun "heh" sambil buat senyuman sinis. Tahu apa itu senyuman sinis? Senyuman sinis tu, senyum senget sebelah. Dan ini menandakan bahawa guwa akan mengeluarkan kata-kata perlian dan "heh" sambil memberi senyuman sinis ataupun guwa mungkin akan sebut lol apabila sesuatu yang guwa nampak itu, annoying sambil mata ke atas, tangan ke bahu. Atau atau dan ataupun, benda yang guwa rasa benda tu merepek.

Contoh:
"Haritukan, Jijah jatuh tersungkur depan lif. Lawak gile lah."

Okay, tak lawak dan annoying. Jadi guwa akan mengeluarkan perkataan, LOL, lawak sangat. (sambil buat muka sinis)

Lihat lah wajah ini, penuh dengan kebencian bukan? LOL.

Yes, thats for me. Definisi LOL versi Nabiha Zaidi.
Eh, jap. Apa function aku buat entri ni? LOL.
Adios.

You may leave your comment :)

4 comments:

  1. HAHA SEMUA CAKAP KAWAN2 LOL ZAMAN SEKOLAH.

    FOLLOW MY IG : @CHEMNETTO.

    ReplyDelete
  2. Fuyooooo.bihaa cute.lol

    ReplyDelete
  3. Hehe mmg x tahu pun yg lol dh masuk kamus oxford tuh..tq atas info ye

    ReplyDelete

Maaf kalau tak dapat nak balas komen.