22 June 2011

Santai : blog vs fb . blog lagi best . setuju?


Hari ni, aku terpikir pulak pasal blog dan Fb. Bila aku test antare Fb dengan blog mane lagi best, dari pandangan aku blog much better, sebab:

Follower/Friend
Blog sangat susah dapatkan follower,bagi yg blogger macam aku la. Sehari pon , maybe paling banyak cuma dapat 5 follower sehari. Tapi kalau Fb  kita tak add orang pon, tapi . org yg akan add kita paling ciput  dapatla friend 10 org sehari . So, mane lagi berharge, follower\/friend ? bagi aku, follower lebeh penting.

Duit
kalau kite berfacebook,  mungkin susah untuk dapatkan duit, tapi dengan berbloging, ade banyak bisnes boleh kite bukak, macam aku, aku bukak tempahan header. Daripade duduk depan lappy buat bodoh, baek buat bisnes isi topup .At least boleh simpan duit lain and  paling senang, NuffnangHeartbeat dan Churpchurp yang semue blog patut ade bende ni. Bayangkan , korang jadi facebooker bertahun2. Korang cume penat taip chating dengan orang . kan?


Peminat
Facebook ade ke peminat? Kalau cantik tu maybe la kan, kalau muka tahap macam aku je? Haa,blog pulak  tak kire laki pompuan, janji gaya penulisan kite cantik, ramai la follower macam blog aku bukan blog bapak kau dan blog ayeem ayam. Asal ade entri baru je, aku mesti stalk terus. Sebab hensem ke.? kah3 . muke mintak penampo jer tu .

Penghargaan
Tak pernah la lagi, aku dapat award sebab dah jadi friend sekian2 yang ke 1000. Korang ade kot . tapi . kalau blog, follower ke 50 pon  bagi award.


Respek
Bile kite berfacebook, bagi aku. Aku tak respek sangat orang sebab aku rase sape2 pon boleh buat . kalau la kite nak delete account tu , delete je la . nanti buat baru. Add member2 balek. tapi kalau blog, ase nak delete tu susah sangat. Kecuali la . kite ni da banyak sangat haters. (bukan sebab jeles . tapi kebodohon diri sendiri mempostkan entri yang melibatkan maruah diri .) Fb, senang2 je kite nak block orang tu, tapi . kalau la blog, kite akan seronok bermain dgn ANON2 ni . bagi aku anon ni best jugak sebab die komen memang lepas  and die ingat , kite tak akan dapat tau sape die. Banyak port  kiteboleh check sape diorang, .blogger wajib hormat blogger.tapi  facebooker nak hormat facebooker. agak susah.

mat bangla pon boleh ada fb banyak2 ,

Cerita .
Kat status fb , korang pernah tulis status pnjang-pnjang . Sebab nk cerite semue, pastu letak gmbar, pastu   bagitau korang sedih, tak kan ? yang selalu korang tulis.'ngantok' ,'lapar', 'boring' . kah3, bunyik cm terok je . So,  nk cerite kat fb ke blog? mane best ?



Conclusion: mane pilihan korang? Bagi aku, dua2 penting .Tak femes pon sesuatu blog, kalau takde bantuan Fb. Bukti, korang share link kat mane? fb kan?



You may leave your comment :)

19 comments:

  1. btoi .. bloq buleyh tulis pnjang2 . fesbuk bpe kerat jea..

    ReplyDelete
  2. fb n blog sling memerlukan,, tp an,skang ira lg syok berblog dr berfb,, sbb mcm 1 kepuasan bila ada org comment n follow blog kite,, sbb mkne nye blog kite tu leyh d trime org kn,,:)

    ReplyDelete
  3. dua2 ada kelebihan & kelemahan...50/50 :D

    nway, jemput awk join contest fiqra if sudi.. ;)

    http://fiqracake.blogspot.com/2011/06/contest-saya-suka-berimaginasi.html

    ReplyDelete
  4. dah jarang buka fcebook sejak aktif blogging nihh..blogging is the bestt ^_^

    ReplyDelete
  5. opkos lah blog lagi bes! ;)

    ReplyDelete
  6. fb pun ok,tp blog lagi ok..lebih memberi kepuasan dpt berkongsi cerita dgn org..dlm fb selalunya lebih kpd kwn2 jer..tp dekat blog,yg bukan kawan pun boleh jd kawan...

    ReplyDelete
  7. huhu... fb juz untuk main game jer...:)

    ReplyDelete
  8. heee..syufa pon xtau yg mne best!
    sbb bila syufa bosan syufa update blog..dpt follower2..dpt info byk dr blog..

    bile fb..syufa byk kwn yg syufa knal je..yg xknal syufa xpenah approve..then syufa byk post iklan cam churp2 & says.my kt citu..kire pendptan sampingan dkt fb..

    bg syufa dua2 best! dua2 penting! :D

    ReplyDelete
  9. sbnrnye due2 sme je...tpi bgi eyda..eyda suke blog...sebab leh tlis isi ati yg pnjg2...n blog jgk private tuk eyda...sbb rmai yg xtw eyda ad blog...hehe

    ReplyDelete
  10. emm. dua3 pom best n kadang3 boring jgk. hahahaha

    ReplyDelete
  11. bg bella duedue penting n duedue ade keistimewaannye sendiri :)

    ReplyDelete
  12. setuju...!!!! blog boley bebel pnjg2.. fb xleh.. hehehe..

    ReplyDelete
  13. gua menyokong belogggggg.hehe

    ReplyDelete
  14. betul3 . saya sokong blog ><

    ReplyDelete
  15. waaa... suke blog ni... sempoi but nice... bagi Cik Semut dua2 penting...kt fb rasa mcm kat kedai runcit. kite layan pelanggan kite dtg oage kite,kite gi kat page dorang. komen skit2... kat blog rasa mcam kt umah sendrii.. deko itu ini... =)

    ReplyDelete
  16. hehehehe...manamana pun boleh...tapi kalau nak lebih free...blog laa... :)

    ReplyDelete

Maaf kalau tak dapat nak balas komen.