29 December 2013

Fungsi dan cara mendownload Dropbox

Assalamualaikum. 
Mesti ramai dah tau kan tentang Dropbox ni, dan mesti ada juga ramai yang tak tau. Okay, ini serba sedikit tentang Dropbox.

Dropbox adalah perkhidmatan percuma yang membolehkan anda menyimpan gambar, dokumen, dan video di mana sahaja. Fail yang disimpan ke dalam Dropbox juga akan menjimatkan ruang komputer dan telefon anda. Ini bermakna anda boleh membuat kerja pada komputer pejabat, dan menyelesaikannya pada komputer di rumah anda. (Dropbox memberi ruang percuma sebanyak 2GB)

Tutorial Download Dropbox di PC.  
*Kalau korang dah install dekat handphone pun still boleh download dekat pc.

1.Sila klik Download.
Sila isikan maklumat diri dan Create Account.

2. Then dia akan keluar gambar macam kat bawah ni dan Dropbox korang akan terus didownload.


3. Tunggu sehingga proses mendownload selesai, dan pergi ke bahagian Downloads di File korang.
Contoh :
Double click dekat tempat yang aku mark tu.

4. Dan seterusnya dia akan keluar macam gambar kat bawah ni. Sila isi email dan password anda. Dan klik Next.

5. Klik sehinggalah dapat seperti kotak di bawah ini. Kemudian klik Install.


Yay, dah siap. Sekarang korang boleh la letak file atau gambar dekat folder Dropbox. Dan bila korang tengok kat kat  [ https://www.dropbox.com ] . Korang boleh tengok file/gambar yang telah korang letak. *Kalau buka dekat laptop lain atau handphone pun boleh. Janji Sign In je.

HASILNYA 
Dropbox ni aku install dekat phone, jadi gambar yang ada dalam phone terus diupload ke dalam dropbox. Jadi selepas sehari aku download Dropbox ni dalam laptop. Gambar-gambar yang dari phone automatik dimasukkan ke dalam laptop dalam bahagian Dropbox. Contoh :


P/s : Bergunakan Dropbox ni. Dah jadi pengguna Dropbox ke belum?

You may leave your comment :)

8 comments:

  1. terima kasih kongsi kalau tak sya pun x tahu apa fungsi dropbox tue

    ReplyDelete
  2. Ada guna . Berguna sangat . Selalu letak overlays . Kalau nak edit edit gambar ambik kat dropbox je .

    ReplyDelete
  3. Ada guna . Berguna sangat . Selalu letak overlays . Kalau nak edit edit gambar ambik kat dropbox je .

    ReplyDelete
  4. TQ dik atas info ini, ramai generasi bapa2 mcm saya yg tak tau penggunaannya, hehehe...

    ReplyDelete
  5. good info !

    tapi saya tak pakai dropbox..

    pakai skydrive .

    ala.. sme je..hehe

    ReplyDelete
  6. Memang sangat berguna! Nice sharing! :)



    Dah pernah pergi ke BALI? Jom share experience! http://aurafiza.blogspot.com/2014/02/great-moment-bali-part-2.html

    ReplyDelete
  7. bagaimana nak buat link download terus bagi fail yang ada pada dropbox? kalu google drive
    https://docs.google.com/uc?export=download&id=ID_FILE_ANDA

    ReplyDelete

Maaf kalau tak dapat nak balas komen.