25 February 2016

Kem Kepimpinan MPP & JPKP Kolej Vokasional Zon Kedah Perlis

Assalamualaikum. Pada 18-20 Februari 2016 yang lepas, guwa telah menyertai kem di KAMC dan Kem Palas di Yan, Kedah. Memandangkan guwa kena buat laporan pasal kem ni, alang-alang guwa update terus lah blog ni. Jadi kem ini telah disertai oleh Majlis Perwakilan Pelajar dan Jawatankuasa Pengurusan Kediaman Pelajar seramai 8 orang setiap Kolej Vokasional di Zon Utara Kedah-Perlis ni. Jadi, antara Kolej Vokasional yang terlibat untuk kem ni ialah KV Arau, KV Kangar, KV Sungai Petani 1, KV Sungai Petani 2, KV Langkawi, KV Kulim, KV Alor Star dan SMT Alor Star.

Kalau 2 tahun yang lepas, kem sebegini dibuat di Timah Tassoh, Perlis yang sememangnya berbeza gila dengan Kem Palas ni. Kalau kat Timah Tassoh ada aktiviti macam Flying Fox, Rock Climbing, cycling dan lain-lain, kat Yan ni pula, kem ala-ala tentera macam acah nikmati nature lah kat sini.


First time tau pasang khemah, sebelum ni tau tidur je. Masa baru sampai tu pun kitorang dah kena pumping kes silap bagitau bilangan peserta. Masa tu, “nak balik, nak balik, nak balik.”

Jadi, ni antara aktiviti kami disana.


Pagi-pagi kitorang ada senamrobik. Time kitorang jadi conductor kat depan tu takpe lah boleh main-main. Sekali Sarjan Roslan (ketua jurulatih) yang conduct, memang power la step dia bagi.


Masa ni kena present untuk kertas kerja. Biasalah MPP kan banyak event nak kena handle. Tapi dengan masa 30 minit nak fikir, bincang bla bla, then kena kritik kawkaw pula kan. Memang peh peh. Eh, pemimpin kena sado tau. Ni group Platun 4, group guwa. Tapi muka guwa tak ada, dilindungi gitu.


Masa untuk ready makan petang tu, guwa dengar jurulatih cakap pasal 'makan beradab', eh punyalah tak berakalnya guwa, fikir kat kem nak makan kat meja ramai-ramai, lepastu pakai sudu garfu. Luls. Tak okay, tapi makan satu pinggan, aku suap kau, kau suap aku. Tak pernah aku sweet-sweet gini.


Bila tengok balik tentatif tu, ingatkan pukul 12 malam tu dah boleh tidur. Tertipu. Pukul 12 baru nak masuk dalam hutan. Masa malam pertama tu, kami ada latihan ketahanan diri, so kena angkat sorang peserta dengan hanya menggunakan kain batik. Lepas tu, kena baring atas jalan tar ditemani bulan dilangit yang entah berapa lama. Untuk malam kedua pula, kena tutup mata, lepas tu aku pun tak pasti apa jadi sebab aku tidur sambil duduk dalam hutan tu.

Banyak sangat pengalaman manis kat sini, antaranya bila dengar je bunyi bom, kami semua kena jerit Grenade, dan terus menerap. Tak kira lah kau buat apa pun. Dari kena menerap masa kawad, masa berjalan, masa trakking, masa bergelak ketawa, sampaikan masa majlis penutup pun boleh bunyi boom. Naya-naya.



Kat sini kami banyak belajar. Bukan kemenangan yang menjadi tujuan utama, tapi kerjasama di antara satu pasukan yang paling penting. Eh, cliché pula tetiba.

So memang bestlah kat sini, sebenarnya banyak lagi aktiviti kat sini, contohnya, pengucapan awam, debat kepimpinan, trakking denai Gunung Jerai, tapi tak ada gambar, ni pun ihsan dari peserta dari KV lain je. Terima kasih ya. :)
So untuk yang nak datang ke sini, kat bawah ni boleh tengok pakej-pakej yang ada. Boleh hubungi terus pihak kem palas.


Telefon : 013-4355897/019-4806030

Adios.

You may leave your comment :)

4 comments:

  1. Salam Nabiha...

    Saya Shaida dari Terengganu..
    sy ingin meminta pertolongan drpd Nabiha untuk dapatkan silibus lengkap berkaitan kursus perakuanan di kv Nabiha..

    boleh email sy di shaida_adnan@yahoo.com

    ReplyDelete

Maaf kalau tak dapat nak balas komen.