07 January 2012

Tutorial - letak button Search di blog

Assalamualaikum, Lame dah tak buat tutorial. Kali ni nak buat tutorial button search . Okey, ni penting sangat sebab mudah orang nak search ape-2 dalam blog korang terutamenya blog yang ade tutorial. Aku dapat code ni dari Cik Bulat.

<center><form id="searchThis"action="/search"style="display:inline; "method="get"><input onfocus="if(this.value==this.defaultValue)this.value=''; "value=""type="text"id="searchBox"onblur="if(this.value=='')this.value=this.defaultValue; "style="width:150px; color:#000; "vinput=""name="q"/><input id="searchButton"value="search"type="submit"/></form><center/></center></center>

p/s : Yang 150px tu untuk saiz, and yang #000 tu untuk warna.
You may leave your comment :)

5 comments:

  1. @budak wawa bende ni mudah untuk orang cari something dalam blog awak .

    ReplyDelete
  2. cantik la blog ni... suka tutorial search engine tuh..camner lak nak wat yg button atas ada menu2 cam home sume tuh ekk.. tq

    ReplyDelete
  3. Thank you ! Cantik blog :) Blogwalking here (:

    ReplyDelete
  4. syukran sis tutorialnye...menjadik!! and mind to visit my blog
    http://elnauramujahidah.blogspot.my/

    ReplyDelete

Maaf kalau tak dapat nak balas komen.