30 June 2011

Tulisan Shortform/Ringkas . pendapat?

wey . wey . wey . hari ni .
aku nak tanye pendapat korang pasal tulisan . ala-ala shortform atau tulisan ringkas bila berblogging .tau kan shortform tu apa? lebih kurang .

shortform
cye cyg awk sesgt
bahasa betul
saya sayang awak sangat-sangat



bagi aku. kalau kita . buat note ke . chating . mesej dengan kawan-kawan ke .
okey je .aku pon tak kesah . (sebab kadang-kadang aku buat)
tapi . bila berblog ni . ramai orang nak baca . bukan kita sorang . 
aku pon tak dak la  DOK PAKAI BAHASA BAKU SANGAT .





tapi . buat orang paham tu boleh la .
aku pon mengaku la . mula-mula aku start blogging dulu . aku memang pakai shortform .
kadang-kadang . bile aku tengak balik . aku pon menyampah gila2. macam .
Eeewwww sangat .. so . nak tanye korang . ape pendapat korang pasal ni .. 
hak masing-masing ? menyampah? suka ? ke macam mane ?


You may leave your comment :)

28 June 2011

Freebies Divider Ala-ala ribbon

Assalamuaikum, divider kat bawah ni, sebenarnya multiuse. Boleh letak kat header, sidebar. Atau untuk personal use.  Untuk dapatkan image url, just 'right click' then 'copy image URL'. 



















You may leave your comment :)

26 June 2011

Tutorial-jquery lazyload

Quag Mire Troll Face

Sesuai untuk yang nak blognye cepat loading. Keberkesanannye tak dijamin, yela, kalau dah blog tu banyak widget memang la lambat.
<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"><script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script><script type="text/javascript">jQuery(document).ready(function($){if (navigator.platform == "iPad") return;jQuery("img").lazyload({effect:"fadeIn",placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"});});</script>
<script src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.4/jquery.min.js' type='text/javascript'></script><script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script><script type="text/javascript">jQuery(document).ready(function($){if (navigator.platform == "iPad") return;jQuery("img").lazyload({effect:"fadeIn",placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"});});</script>
<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js">
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});</script>


You may leave your comment :)

pop-up window (comment)

function dia ?
mempercepatkan peng'komen' yg nak mengomen .
senang
orang akan komen lagi
tak meninggalkan blog korang mcm tu je . .
cara-cara :




PILIH POP-UP WINDOW



You may leave your comment :)

Tutorial-buang word verification (comment)


Agak malas  nak komen kalau ade bende ni.
1.Dashboard dan klik setting.





SHOW WORD VERIFICATION FOR COMMENT ?
PILIH NO . .





You may leave your comment :)

24 June 2011

freebies-icon Assalamualaikum

okey . tengak tajuk . . ape kegunaan die .
>mencantekkan entri korang <
nak . .  ambik . . 

right click-save image as
cara pakai . . time korang nak start tulis entri tu . .
letak la gambar2 ni . . . 





You may leave your comment :)

Tutorial- Dapatkan ID blog

Assalamualaikum,
Act, banyak tutorial yang kadang-kadang memerlukan ID blog. So, cara nak dapatkan ID blog ni, 
Cuma pergi ke New Post. Lain-lain tengok kat gambar bawah ni okayy.




You may leave your comment :)

23 June 2011

Tutorial-Letak Background Blog

trollface troll face


1.dashboard-design-add a gadget-HTML Java Script 
2copy dan paste code kat bawah ni .


<style> body { background-image: url('URL BACKGROUND');
background-attachment: fixed; background-repeat: repeat; } </style>




You may leave your comment :)

22 June 2011

Santai : blog vs fb . blog lagi best . setuju?


Hari ni, aku terpikir pulak pasal blog dan Fb. Bila aku test antare Fb dengan blog mane lagi best, dari pandangan aku blog much better, sebab:

Follower/Friend
Blog sangat susah dapatkan follower,bagi yg blogger macam aku la. Sehari pon , maybe paling banyak cuma dapat 5 follower sehari. Tapi kalau Fb  kita tak add orang pon, tapi . org yg akan add kita paling ciput  dapatla friend 10 org sehari . So, mane lagi berharge, follower\/friend ? bagi aku, follower lebeh penting.

Duit
kalau kite berfacebook,  mungkin susah untuk dapatkan duit, tapi dengan berbloging, ade banyak bisnes boleh kite bukak, macam aku, aku bukak tempahan header. Daripade duduk depan lappy buat bodoh, baek buat bisnes isi topup .At least boleh simpan duit lain and  paling senang, NuffnangHeartbeat dan Churpchurp yang semue blog patut ade bende ni. Bayangkan , korang jadi facebooker bertahun2. Korang cume penat taip chating dengan orang . kan?


Peminat
Facebook ade ke peminat? Kalau cantik tu maybe la kan, kalau muka tahap macam aku je? Haa,blog pulak  tak kire laki pompuan, janji gaya penulisan kite cantik, ramai la follower macam blog aku bukan blog bapak kau dan blog ayeem ayam. Asal ade entri baru je, aku mesti stalk terus. Sebab hensem ke.? kah3 . muke mintak penampo jer tu .

Penghargaan
Tak pernah la lagi, aku dapat award sebab dah jadi friend sekian2 yang ke 1000. Korang ade kot . tapi . kalau blog, follower ke 50 pon  bagi award.


Respek
Bile kite berfacebook, bagi aku. Aku tak respek sangat orang sebab aku rase sape2 pon boleh buat . kalau la kite nak delete account tu , delete je la . nanti buat baru. Add member2 balek. tapi kalau blog, ase nak delete tu susah sangat. Kecuali la . kite ni da banyak sangat haters. (bukan sebab jeles . tapi kebodohon diri sendiri mempostkan entri yang melibatkan maruah diri .) Fb, senang2 je kite nak block orang tu, tapi . kalau la blog, kite akan seronok bermain dgn ANON2 ni . bagi aku anon ni best jugak sebab die komen memang lepas  and die ingat , kite tak akan dapat tau sape die. Banyak port  kiteboleh check sape diorang, .blogger wajib hormat blogger.tapi  facebooker nak hormat facebooker. agak susah.

mat bangla pon boleh ada fb banyak2 ,

Cerita .
Kat status fb , korang pernah tulis status pnjang-pnjang . Sebab nk cerite semue, pastu letak gmbar, pastu   bagitau korang sedih, tak kan ? yang selalu korang tulis.'ngantok' ,'lapar', 'boring' . kah3, bunyik cm terok je . So,  nk cerite kat fb ke blog? mane best ?



Conclusion: mane pilihan korang? Bagi aku, dua2 penting .Tak femes pon sesuatu blog, kalau takde bantuan Fb. Bukti, korang share link kat mane? fb kan?



You may leave your comment :)