29 December 2013

Fungsi dan cara mendownload Dropbox

Assalamualaikum. 
Mesti ramai dah tau kan tentang Dropbox ni, dan mesti ada juga ramai yang tak tau. Okay, ini serba sedikit tentang Dropbox.

Dropbox adalah perkhidmatan percuma yang membolehkan anda menyimpan gambar, dokumen, dan video di mana sahaja. Fail yang disimpan ke dalam Dropbox juga akan menjimatkan ruang komputer dan telefon anda. Ini bermakna anda boleh membuat kerja pada komputer pejabat, dan menyelesaikannya pada komputer di rumah anda. (Dropbox memberi ruang percuma sebanyak 2GB)

Tutorial Download Dropbox di PC.  
*Kalau korang dah install dekat handphone pun still boleh download dekat pc.

1.Sila klik Download.
Sila isikan maklumat diri dan Create Account.

2. Then dia akan keluar gambar macam kat bawah ni dan Dropbox korang akan terus didownload.


3. Tunggu sehingga proses mendownload selesai, dan pergi ke bahagian Downloads di File korang.
Contoh :
Double click dekat tempat yang aku mark tu.

4. Dan seterusnya dia akan keluar macam gambar kat bawah ni. Sila isi email dan password anda. Dan klik Next.

5. Klik sehinggalah dapat seperti kotak di bawah ini. Kemudian klik Install.


Yay, dah siap. Sekarang korang boleh la letak file atau gambar dekat folder Dropbox. Dan bila korang tengok kat kat  [ https://www.dropbox.com ] . Korang boleh tengok file/gambar yang telah korang letak. *Kalau buka dekat laptop lain atau handphone pun boleh. Janji Sign In je.

HASILNYA 
Dropbox ni aku install dekat phone, jadi gambar yang ada dalam phone terus diupload ke dalam dropbox. Jadi selepas sehari aku download Dropbox ni dalam laptop. Gambar-gambar yang dari phone automatik dimasukkan ke dalam laptop dalam bahagian Dropbox. Contoh :


P/s : Bergunakan Dropbox ni. Dah jadi pengguna Dropbox ke belum?

You may leave your comment :)

18 December 2013

Adakah Widget Follower Akan Terus Hilang?



Assalamualaikum. 
Rasanya ramaikan yang perasan widget follower hilang? Sebenarnya benda ni dah pernah jadi dalam tahun 2011 kalau tak silap. 2-3 hari juga la follower widget tu hilang. Lepas tu, 2012 pula, ada ura-ura mengatakan *skema* follower widget akan digantikan dengan Google +. Jawapannya memang 'ya'. Kalau tengok blog-blog baru, dekat 'add a gadget' memang tak ada button untuk widget follower. Yang ada cuma Google +. Tadi bila aku tengok balik Tutorial Adakan Widget Follower yang Hilang, aku terkejut. Sebab bila aku klik link untuk Google Friend Connect. Terus dia jadi macam ni.


Persoalannya sekarang, adakah Google akan bertindak kejam dengan membiarkan blog yang sudah beribu raban rabun ribin follower terus kehilangan followernya dan akan bermula kembali dari bawah seperti blog-blog baru yang tak mempunyai readers? Terima kasih Google kalau anda bertindak begitu. Memang nak kena saman dengan aku. Tak pasal-pasal aku beralih ke Yahoo pulak. Apa-apa pun kita tunggu 2-3 hari lagi. Kalau tak ada juga, Google + lah jawapannya.

Kembalikan widget follower kami.

p/s : Tak minat nak guna Google +. Macam tak ada cabaran dalam berblogging.
Apa pendapat korang? Masih menunggu widget follower ataupun terus beralih ke Google + ?

You may leave your comment :)

16 December 2013

List Barang Keperluan Asrama

Assalamualaikum, memandangkan tak lama lagi sekolah dah nak buka, dan ramai yang baru nak masuk asrama, aku pun bagi la list barang ni. Tapi list barang ni more kepada student perempuan. So, klik check untuk barang yang korang perlukan, dan tinggalkan bagi barang yang korang tak perlu. So, nanti mudah la, just salin atas kertas then shopping.


Loker asrama yang telah dikosongkan.
Toiletries
Sabun
Syampu
Berus gigi
Ubat gigi
Body scrub
Span mandi
Conditioner
Shaver
Baldi
Raga mandi
Downy/Softlan
Sabun cuci baju
Facial Wash
Span Mandi
Hanger / Sepit
Cebok mandi
Pakaian
T-shirt biasa
T-shirt lengan panjang
Seluar
track bottom
Baju kurung
Kain batik
Underwear
Tuala
Tuala muka
Tudung syria
Sweater / cardigen
Kasut sekolah
Kasut sport
Sliper
Cekak rambut
Getah/sepit/rambut
Pad


Storage box yang sangat berguna bagi manusia yang malas nak mengemas.
 
Segala ubat-ubatan aku diletakkan di dalam satu bekas

Stuff
Bedak
bb cream
Minyak / perapi rambut
Lotion
Deadorent
Masker
Perfume
Body mist
Tonner
Hand sanitizer
Kapas
Span Mandi
Sikat
Kepit kuku

First-Aid
Panadol
Ubat
Strepsils
Plaster
Balm
Minyak panas
Minyak cap kapak
Pil chi kit teck aun
Bandage
Mopiko
Span Mandi




Pen holder (pink zone)

Persiapan sebelum seluar terkoyak.
Others
Alarm clock
Wallet
IC
Jam tangan
Jarum/benang
MP3
Mangga / kunci
Torchlight
Sejadah
Telekung
Yassin
Torchlight
Mangkuk / Cawan
Sudu / Garfu
Sabun basuh pinggan
Botol air
Bandage
Kapas
Span Mandi
Ambi pur
Book stand
Kiwi Kasut
Makanan
Meggi
Nestum
Biskut
Milo 3 in 1.
Air kotak
Gula-gula
Bubur segera
Roti
Chocolate *lalala

Nasihat : Kalau baru nak masuk asrama, better beli benda yang perlu  je, sebab kita tak tau macam mana rupa suasana asrama. Nanti kalau dapat loker kecik, korang nak sambut mana kan barang yang bebanyak ni. Apa-apa pun Good Luck.
p/s : semua barang keperluan asrama kat atas ni bukannya semua penting. Pandai-pandai la pilih untuk keperluan. kalau ada yag tertinggal, tolong bagitau ye.

You may leave your comment :)

10 December 2013

Review Charcoal Mask

Assalamualaikum
Rasanya ramai dah kot yang tau pasal Charcoal Mask ni. Masker ni, kalau korang nak tau harga dia sangat lah murah iaitu hanya RM5. Tapi terhad, dia cuma dijual di Daiso. Daiso pula, bukan semua tempat ada. Jadi ramai lah yang mengambil kesempatan dengan menjual dengan harga yang berlipat kali ganda. Yang ruginya kita lah kan, sebagai pembeli. So, so, so dan so belilah di Daiso sendiri.

Apa fungsi charcoal mask?
Fungsi dia ialah untuk menghapuskan black head/white head yang ada banyak kat muka terutamanya bahagian hidung.

Jijik kan? Heh, ni la black head/white head.

Boleh bagi putih tak?
Maaf ye, produk ni bukan untuk bagi kulit putih gebu,  hilangkan jerawat ke parut ke memang tak okeh. Produk ni just perlu digunakan seminggu dalam 2 kali sebab black/white head ni akan keluar selalu. Dan tidak boleh dihapuskan dengan serta merta. Kiranya, treatment ni perlu dilakukan selalu.


CHARCOAL MASK (DAISO)

Pengenalan : Charcoal Mask (Daiso)
Charcoal mask dari Cosway ni kalau korang nak tahu, dia berasal dari Korea. Kalau tengok pack dia sendiri pun, korang takkan faham satu apa pun, sebab dia tulis dalam bahasa korea. Dan, bila dah nama pun produk dari Korea, melonjak-lonjak lah perasaan ingin membeli tu. Yelaa, kulit orang korea ni kulit orang Asia. Kalau beli produk omputeh tu, kira macam tak sesuai la dengan kita. Jepun sebenarnya. Hihi.

Review Charcoal Mask from Daiso.
Pertama kali pakai. Hmm, okay la. So-so je sebenarnya. Tak ada lah keluar banyak mana pun. Nak kata tak ada tu, tipu lah. Ada, tapi tak banyak mana pun keluar black head/white head. Sesuai la dengan harga dia. Teksture dia pula, tak terlampau pekat, tak juga cair. Okay la, mudah nak apply kat muka. Masa nak tarik pun, tak ada la sakit mana. Cuma tang area nak dekat-dekat telinga tu memang nauzubillah, rasa macam tarik kulit.



BIOGLO CLEAR PORE DEEP CLEANSING MASK


Pengenalan : Bioglo Clear Pore Deep Cleansing Mask
Ni lagi satu masker, sama je, charcoal mask jugak. Tapi kalau nak dibandingkan harga dengan Charcoal Mask (Cosway), mask Bioglo ni memang jauh lagi mahal, kalau tak silap aku beli around RM20 sebab aku tak ada member card kat Cosway. Tapi yang bestnya, semua orang pun dah tau kan Bioglo ni memang elok, dan ia pun telah terbukti.

Review Bioglo Clear Pore Deep Cleansing Mask
Produk mahal, kalau tak mampu nak keluar black head/white head memang nak kena la kan. Yang ni memang aku puas hati sangat-sangat. Sekali cabut, memang nampak lah sebijik-sebijik black head/white head. Bila dah tengok keluar tu, memang rasa puas sangat. Hidung pun rasa licin je. Tapi kelemahan dia, aku tak suka taruk kat muka, sebab time nak cabut, memang sakit. Berani letak kat hidung je la. Teksture dia pulak, memang pekat sangat-sangat. Nak tonyoh tu memang lenguh tangan la.

Kesimpulannya, masing-masing ada kelebihan dan kelebihan tersendiri. 

CARA GUNA
1. Wapkan muka dengan air panas (untuk membuka pori) -terpulang
2. Tonyohkan masker di muka (elakkan terkena kening, mata dan mulut)
3. Tunggu sehingga kering (around 15 minit)
4. Tarik masker tu.

p/s : kalau korang, korang pilih yang mana? Murah tapi kurang berkesan atau mahal tapi berkesan?

You may leave your comment :)

01 November 2013

Program Outreach di Kolej Vokasional Sungai Petani 2

Assalamualaikum ^^
Baru-baru ni, bertempat di Kolej Vokasional Sungai Petani 2 telah diadakan program outreach bagi zon Kedah/Perlis. Lebih kurang 20 buah sekolah telah hadir. Pelajar lepasan PMR telah datang untuk melawat bengkel-bengkel bagi kursus yang ditawarkan di Kolej Vokasional Sungai Petani 2 ni.



Antara kursus yang ditawarkan di Kolej Vokasional Sungai Petani 2 ialah :

Kluster Perniagaan :
  • Pengurusan Perniagaan
  • Kesetiausahaan Pentadbiran 
  • Perakaunan
Kluster Hospitaliti :
  • Seni Kulinari
  • Baking & Pastry
  • Fesyen
  • Kosmetologi
  • Pendidikan Awal Kanak-Kanak

Bengkel Kesetiausahaan Pentadbiran
Aku sendiri pun melibatkan diri dalam program ni. Tapi aku duduk kat bengkel je la. Tapi perghh penat gila. Bayangkan nak melayan student-student yang datang kat bengkel Kesetiausahaan Pentadbiran. Memang banyak karenah. Ada yang malu-malu nak cuba mesin-mesin yang ada kat situ (perempuan), ada jugak yang hyper active, tanya banyak soalan (lelaki). Tapi kami layan jugak dengan elok. Eh, elok ke? Hahahha.

Kat bengkel Kesetiausahaan Pentadbiran, kami ada buat slide show dalam Bilik Mesyuarat. Dan kat bengkel, kami ada buat penerangan perkara yang kami belajar, dan student-student boleh menggunakan mesin-mesin yang disediakan. Yang paling menarik perhatian is, mesin ricih. Sampaikan ada satu student ni seronok sangat mericih sampai tinggal sikit je kertas-kertas tu.
Mama (Aisya) sedang memberikan penerangan

Mesyuarat tergempar di bilik meeting
Pameran dari kolej-kolej lain
Kolej lain juga turut hadir untuk membuat pameran. Antaranya, Kolej Vokasional Arau, Kolej Vokasional Langkawi , Kolej Vokasional Kulim dan SMT Alor Star . Depa kata makanan kat Dewan Makan kami sedap ohh.  Apa-apa pun thankyou pada Mama, Wardah, Dhia, Aida, Teah, Ayu and Najwa sebab depa la dok tolong melayan.



Asrama Kolej Vokasional Sungai Petani 2 telah mendapat naib johan Asrama Gemilang 2013 daripada 88buah kolej vokasional / Teknik dalam Karnival Vokasional / Teknik. 

p/s : Masih ramai yang pandang sebelah mata Kolej Vokasional. Anda macam mana? Masih dengan pandangan kolot atau sudah memohon? *aceceh, macam iklan la pulak*

You may leave your comment :)

15 September 2013

Tips : Cara Meringankan Blog

Assalamualaikum. Haa, bila tengok tajuk tu, ada tak rasa blog aku ni ringan je loading. Act, aku sendiri pun tak tau yang blog aku ni ringan ke berat sebab aku guna wireless 90 hengget sebulan, jadi tersangat lah tak wajar kalau nak kata lambat. Benda ni aku bukan perasan sendiri ke apa. Tapi, ramai yang tegur dan mintak tips.

1.Widget
Benda ni paling basi la kan, tapi tetap juga ada yang letak widget tak berguna seperti jam dan kalendar. Aku mengaku masa firstime aku berblogging dulu, memang aku anggap benda ni comel. Tapi bila ingat balik, rasa nak pecahkan muka terus kat dinding. *Hiperbola sungguh.

2.Background
Jangan gunakan background yang bersaiz besar, seelok-eloknya, guna yang lebih kecil.


3.Gambar
Ada blogger yang suka letak gambar berlambak-lambak kat sidebar, itu sangatlah tidak bagus, letak je satu gambar untuk menunjukkan owner tersebut.

4.Format Gambar
Benda ni memang ramai tak ambil kisah, faham tak maksud format gambar? Format gif memberatkan blog, seelok-eloknya guna format png.


5.URL gambar
Jangan biasakan upload dan ambil daripada imageshake dan photobucket atau mana-mana website yang membolehkan kita dapat URL gambar. Seeloknya upload di kotak entri. Nak tau macam mana? Tengok sini.

6.Simpan Gadget
Semakin banyak code dalam blog, semakin berat lah blog tersebut. So, cara nak jimatkan code dalam template, korang simpan la code yang tesembunyi. Contohnya, code cursor, code yang floating di tepi sidebar. Dan diletakkan dibawah sekali supaya gadget yang penting boleh loading dulu.

Click untuk tumbesaran

7.Susunan Gadget
Gadget yang berat seperti cbox, patut diletakkan bawah sikit. Untuk bagi dia masa loading. Dan widget follower jangan letak bawah header, sebab gambar follower anda yang ramai akan memberatkan blog.

8.Kolom
Ada blog yang letak 3 kolom, macam aku ni 2 kolom je lah. Kiri entri, kanan sidebar, Manakala 3 kolom, kanan dan kirinya ialah sidebar, dan ditengah-tengahnya bahagian entri.Jadi, blog terpaksa loadingkan widget di sidebar dulu, baru bahagian entri. Orang nak baca entri, bukannya sidebar. Kesimpulannya, 2 kolom terbaik.

9.Mampatkan coding.
Benda ni penting, macam yang aku cakap tadi, makin banyak code, makin berat blog. So, benda ni akan memampatkan coding blog korang yang panjang berjela. Caranya :

1.Pergi ke CSS Drive Gallery.
2.Tick macam yang aku tick, untuk yang pandai edit mengedit blog, boleh pilih normal.



3.Copy code <b:skin><![CDATA[/* sampai code ]]></b:skin> dan paste dalam kotak kosong tersebut.
4.Click compress-it.
5.Copy dan pastekan balik code yang baru di template.
*digalakkan backup template.
*Kalau nak pilih 'normal' pun boleh.

Mana aku tau semua ni? Aku banyak membaca, dari blog biasa, sampailah blog profesional. Lepastu, aku pun amalkan. Haa, anda? Bila nak amalkan?
You may leave your comment :)

15 August 2013

Review - Laptop Lenovo 2400 Touch (Window 8)

Assalamualaikum. Baru-baru ni aku beli laptop baru, sebab nak kena guna. Memandangkan laptop lama (Dell) aku memang berat gila, tak mampu aku nak bawak ke hulu hilir. Lagi-lagi lepas ni nak kena bawak pula pergi bengkel. Kira ni hadiah birthday aku lah jugak sebab birthday aku 5 hari lagi. *hikhokk.



Perasaan pakai laptop baru?
Best woo, agak jakun la sebab sebelum ni pakai window 7, lepastu sekarang pakai window 8 pulak. Siap ada touchscreen lagi.

Apa beza window 7 dengan window 8?
Memang berbeza, tapi takde lah susah mana pun seperti yang diuar-uarkan. Sama je, ada je desktop macam biasa, cuma button start dia bertukar ke window8. Tapi best sebab ada store. Ajet-ajet macam install app kat android. Haa, macam tu lah rasa, tapi app tak banyak la macam android punya.

Korang boleh ubah warna, design dan adjustkan apps hanya menggunakan jari korang, touch sahaja si screen. Acececeh.


Perbezaan Lenovo dengan laptop lain.
Kalau nak kata beza-beza dengan laptop ni aku agak fail lah, sebab aku mana ada banyak laptop, tapi yang biasa aku guna Dell dengan Acer. Beza Lenovo dengan Acer, Acer serius cantik lagi. Tapi kalau selesa, aku pilih Lenovo la. Perbezaan ketara Lenovo dengan Acer yang memang super ohsem lainnya, aku perasan kat keyboard dia. Keyboard Acer memang tak feel aku nak taip. Lenguh tangan, getah punya. Tapi kalau Lenovo dengan Dell macam ni haa. 'thumbs up'.

Bila aku sembang dengan cina tu, dia paling banyak suggest Asus. Tapi duit aku tak cukup cekang nak beli. Rabun terus aku tengok harga semua RM3000 ++ . Tapi body laptop dia memang cun habis. Tak tipu. Tapi bila aku kata bajet aku kalau boleh nak yang paling murah, dia suggest Lenovo. Muka dia memang serius gila ah kata Lenovo ni bagus, tapi dia kata takde warna pink, so aku pun buat muka frust depan dia. Muahaha.


Habis tu, Lenovo ni berapa pulak harga?
RM 1,480. Wohoo, berbaloi kan. Cina tu kata, "you guna ni, sekarang you belajar kan? nanti sampai kerja pun you boleh guna lagi" Aku tak tau cina tu gebang ke apa, tapi aku mamang suka style dia kerja. Rajin orangnya. Cina botak, handsome. macam cerita cina lama-lama tu.Wehehehe.

Memory : 4 GB
Hard Disk driver : (500G)
Display : (14"HD LED)

p/s : Sorry kalau ada silap. ^^ Ni pendapat aku je. So, korang guna laptop apa?

You may leave your comment :)

03 June 2013

Ustaz Kazim Elias di Kuala Kangsar

Assalamualaikum . Hui-hui. /trademark baru/. 
Sebenarnya penat tak habis lagi ni, baru balik dari dengar ceramah Ustaz Kazim Elias. Kenal tak? Pendakwah yang femes tu, takkan tak kenal kot. Kalau selalu bukak Astro Oasis, kenal lah beliau. (dalam rancangan Kalau Dah Jodoh). Tadi baru je dengar ceramah pasal tajuk Ganti Jangan Tak Ganti. Kalau yang dah biasa dengar ceramah dia, tahu lah macam mana. Ucapan bersahaja. *cewah*. Lawak dan banyak isi yang aku baru dapat. Btw, hujung tahun ni, UKE dah nak berhenti berceramah, tapi rancangan-rancangan kat TV dan radio masih lagi berjalan. 

Bagi yang tak kenal, ni lah UKE.

Bersemut orang.

Bertempat di Arena Square (Khamis, 6 Jun 2013, 9 malam) ni pulak, Juara Imam Muda musim ke-3, Ustaz Jaabar pulak yang akan memberikan ceramah dengan tajuk 11 Tips Kasih Sayang. Jadi jom la datang ke Arena Square, Kuala Kangsar Khamis ni.


You may leave your comment :)

24 March 2013

Sistem pembelajaran Kolej Vokasional

Assalamualaikum w.b.t.

Perasan tak, sekarang ni aku dah jarang sangat update blog ni. Yelah, sekarang ni mana ada masa dah, sebab sekarang dah dok kat asrama. Untuk pengetahuan korang, tahun lepas, aku telah mengambil result PMR dan telah mendapat keputusan 4A 4B. Tak update apa-apa pun masa tu. *Kemalasan malanda.

Sekarang ni, aku dah masuk Kolej Vokasional Sungai Petani2, ambil course Kesetiausahaan Pentadbiran. Sekarang still lagi tahun 1, semester1. Ramai yang berpendapat, kalau nama 'vokasional', mesti sekolah untuk budak-budak bodoh, budak-budak yang malas belajar, yang dah tak ada harapan untuk belajar. Anggapan tu, sangat-sangat lah salah. Vokasional sekarang, bukan macam vokasional dulu-dulu tau. Bukan senang-senang je nak masuk. Macam KV aku sendiri, yang memohon 5000 orang, tapi yang diterima, 200 lebih je, itupun ramai yang kena buat rayuan dan di interview. So, kalau nak selamat masuk KV ni pun, mesti ada 2A dalam tangan, baru ada harapan. *Tu KV aku lah. KV lain ada yang lagi susah, ada jugak yang senang.

Senior dan Junior dorm C2

Kolej Vokasional Sungai Petani2 telah menawarkan :


Kluster Perniagaan :
  • Pengurusan Perniagaan  *Belajar business
  • Kesetiausahaan Pentadbiran  *Dilatih menjadi secretary/personal asistant
  • Prinsip Perakaunan  *akauntan
Kluster Hospitaliti :
  • Seni Kulinari *memasak
  • Baking & Pastry *buat kek/desert
  • Fesyen *Designer/tailor
  • Kosmetologi *Makeup/Bahagian rambut. (boleh buka spa/saloon)
  • Pendidikan Awal Kanak-Kanak *ala-ala cikgu tadika

Untuk pelajar yang ambil course kluster perniagaan, pembelajaran akan banyak menggunakan komputer. 

Kolej Vokasional Sungai Petani 2 cuma menawarkan course yang lebih kepada perempuan, tapi lelaki pun ada. (Baking & Pastry / Seni Kulinari ramai lelaki), kalau nak yang ala-ala course lelaki, boleh la pilih Kolej Vokasional Sungai Petani 1.

Untuk pelajar tahun 1,2. (Ting.4, 5) itu dipanggil pra diploma. Sebab pelajar-pelajar KV ni akan mengambil diploma pada tahun ke-4. Satu tahun ada 2 semester. Jadi untuk 4 tahun, kita ada 8 semester.
Pada tingkatan 5, pelajar KV hanya akan dapat meneruskan pengajian untuk lagi 2 tahun, kalau dapat pointer 2.0. Dan, sijil Vokasional bersama pointer 2.0, adalah setaraf dengan sijil SPM. Dari apa yang aku dapat, sijil diploma vokasional sertaraf dengan sijil politeknik.
Dhia buat amali untuk mesin ricih

Belajar kat kolej ni, takda pun masa untuk honeymoon. Setiap masa kena study. Setiap assignment akan diambil markah. Dan assignment ni kita kena hantar kat cikgu waktu luar kelas. Tapi yang untungnya, kalau kita belajar 2 bab untuk satu subjek selama 1 sem, sem yang seterusnya dia tak akan tanya lagi bab sem yang lepas. Berbanding dengan SPM, belajar berbelas-belas tajuk, lepas 2  tahun baru keluarkan semua yang dah dipelajari.

Masa di Kolej dan Asrama
7 a.m  : Keluar blok untuk makan dan pergi surau
8 a.m  : Mula kelas.
10a.m : Rehat selama 1 jam (waktu tutorial)
11a.m : Kelas
12.30 pm.  : Rehat untuk lunch dan menunaikan solat Zohor
2 p.m  : Pergi sekolah (ada kelas)
5 p.m  : Balik, kalau rajin boleh la pergi minum petang
             MASA FREE 
7:15 p.m  : Pergi surau blok untuk solat Maghrib. *ikut blok, ada yang hari-hari, ada yg selang seli.
8:30   : Prep (belajar) 
10.30 : Free . 
*Masa untuk satu subjek ialah 1 jam. Selalunya subjek course kita akan ada 4 jam dari 7 jam masa belajar.

Pakaian pula, dah tak pakai dah baju sekolah, tapi pakai baju koperat warna oren. Baju ni dipakai sampai form5 je. Lagi 2 tahun, baju bebas rasanya.

Asrama KVSP2 (Blok C)-blok aku la tu.
  • Kemudahan: toilet, shower, dobi, bilik iron, bilik prep, dan bilik tv,water cooler,cerek disediakan.
  • Handphone/tablet boleh dibawa, dengan syarat bagi warden. Hujung minggu warden bagi pegang.
  • Mp3, walkman, radio, laptop, camera boleh dibawa dan disimpan sendiri.
  • Broadband diharamkan.
  • Pada hari persekolahan, TV boleh buka setiap hari kecuali waktu malam. *balik sekolah bukak la.
  • Hujung minggu boleh buka TV dari pagi sampai 11.30 malam.

*Setiap blok ada peraturan sendiri.

Bilik mesyuarat
Untuk yang berminat nak ambil course Kesetiausahaan Pentadbiran :
Untuk sem1 ni, memang best. Course ni, nak latih kita jadi setiausaha sesebuah syarikat,  kira setiausaha ni orang kedua terpenting la  dalam sesebuah syarikat selain bos. Untuk sem1 ni, Bahagian 1, aku belajar bab mesin. Belajar guna mesin fotostat, printer, mesin faks, mesin ricih. Bahagian 2, penyuntingan. Kita kena edit banyak file. Bahagian 3 pulak, kita kena belajar taip dengan betul, buat memo perniagaan, surat dan banyak lagi. Kalau korang jenis ketagih kat komputer, boleh la pilih course ni. Tempat belajar ada 3 tempat, kelas, makmal dan bilik mesyuarat.
p/s : Agak-agak ramai lagi tak yang tak boleh nak ubah pandangan buruk kat vokasional ni ? 
KURSUS YANG DITAWARKAN DI KV SUNGAI PETANI 2 [ KLIK ]
Recent post untuk 2017 : Soalan Lazim : Kolej Vokasional 

You may leave your comment :)

06 January 2013

Tutorial : Multitab Menu Di Sidebar

Fungsi : Benda ni akan menjimatkan sidebar dan mencepatkan loading blog. 


1.Layout-Add A gadget- HTML/JavaScript
2.Tambah code dibawah.

<style>
.kotak navigation {
text-align:center;
width:270px;
color:#333333
}
a.navigation {
cursor:vertical-text;
background-image:url(http://i.imgur.com/pj7k9.png);
width:60px;
text-decoration:none;
color:#333333;
display:inline-block;
border:2px outset #cecece;
text-align:center;
font:16px Yanone Kaffeesatz;
letter-spacing:2px;
-webkit-transition-duration:0.5s;
}
a.navigation:hover {
border:2px ridge #cecece;
background-image:url(http://i.imgur.com/uuOvb.jpg);
background-position:50% 80%;
background-size:400px;
color:#fff;
-webkit-transition-duration:0.5s;
}
#fh img { max-width:270px;}
 </style>
<center><div class="kotaknavigation">
<a class="navigation" onclick="document.getElementById('fh').innerHTML=document.getElementById('a').innerHTML" >MENU 1</a>
<a class="navigation" onclick="document.getElementById('fh').innerHTML=document.getElementById('b').innerHTML" >MENU 2</a>
<a class="navigation" onclick="document.getElementById('fh').innerHTML=document.getElementById('c').innerHTML" >MENU 3</a>
</div></center>
<div id="fh" style="width:270px;color:#333333;font:11px verdana;">

CODE MENU 1

</div>
<div id="a" style="display: none;">

CODE MENU 1 LAGI SEKALI

</div></div>
<div id="b" style="display: none;">

CODE MENU 2

</div>
</div>
<div id="c" style="display: none;">

CODE MENU 3

</div></div>
</div>


Code yang di bold tu ialah background, code berwarna merah tu pula wajib diganti.
Tutorial ni bukan aku buat, credit to Fatin Hazwani. Kalau tak faham, boleh tengok dia punya.


You may leave your comment :)

01 January 2013

Tips : Kemaskan Barang Menggunakan Kotak

Assalamualaikum, nampak perubahan tak? Heheh. Blog bertukar wajah lagi sempena 2013. *Act memang selalu tukar template pun sampai ada orang tanya, setahun berapa kali tukar template. Okay, dah stop melalut. Berkenaan dengan tips. selalu korang punya bilik mesti bersepah kan? Ke aku sorang je? 

Kadang-kadang tak ada masa nak kemas, sampai meja bersepah macam ni:

 

Well. kat situ ada jalan penyelesaian. Caranya dengan menggunkan DIY Box in Box Organizer, kotak dalam kotak. Macam ni: 
Boleh simpan barang makeup yang tak teratur tu. Nak letak note-note penting, pensil, semua boleh, ikut kehendak masing-masing. Menarik tak? Perempuan suka la kan barang kemas-kemas macam ni? Benda ni lagi sesuai dengan orang yang pemalas macam aku, main campak je barang sana sini, lepas tu, nak cari. Haa, punggah semua. So, benda ni dapat mengemas dan menjimatkan masa juga sebenarnya. Lagipun kotak dia comel.

Mesti ada yang berkenan kan? Tapi tak tau nak dapat kat mana. Haa, kalau nak beli, baik cepat, sekarang tengah ada offer, RM10 je. Diulangi, RM10. Berbaloi la kan kalau nak dibandingkan dengan buang masa,sakit hati mencari barang yang hilang entah kemana. Korang boleh order kat Double You Smile. Banyak lagi barang lain yang dia jual.

Antaranya:

So. jom singgah Double You Smile Store . Sementara Promotion masing berlangsung. Eh, cantik tak blogshop beliau? Haha, aku lah yang edit mengedit. Nak jugak tempah design blog? Boleh tengok kat sini.

You may leave your comment :)