24 March 2013

Sistem pembelajaran Kolej Vokasional

Assalamualaikum w.b.t.

Perasan tak, sekarang ni aku dah jarang sangat update blog ni. Yelah, sekarang ni mana ada masa dah, sebab sekarang dah dok kat asrama. Untuk pengetahuan korang, tahun lepas, aku telah mengambil result PMR dan telah mendapat keputusan 4A 4B. Tak update apa-apa pun masa tu. *Kemalasan malanda.

Sekarang ni, aku dah masuk Kolej Vokasional Sungai Petani2, ambil course Kesetiausahaan Pentadbiran. Sekarang still lagi tahun 1, semester1. Ramai yang berpendapat, kalau nama 'vokasional', mesti sekolah untuk budak-budak bodoh, budak-budak yang malas belajar, yang dah tak ada harapan untuk belajar. Anggapan tu, sangat-sangat lah salah. Vokasional sekarang, bukan macam vokasional dulu-dulu tau. Bukan senang-senang je nak masuk. Macam KV aku sendiri, yang memohon 5000 orang, tapi yang diterima, 200 lebih je, itupun ramai yang kena buat rayuan dan di interview. So, kalau nak selamat masuk KV ni pun, mesti ada 2A dalam tangan, baru ada harapan. *Tu KV aku lah. KV lain ada yang lagi susah, ada jugak yang senang.

Senior dan Junior dorm C2

Kolej Vokasional Sungai Petani2 telah menawarkan :


Kluster Perniagaan :
  • Pengurusan Perniagaan  *Belajar business
  • Kesetiausahaan Pentadbiran  *Dilatih menjadi secretary/personal asistant
  • Prinsip Perakaunan  *akauntan
Kluster Hospitaliti :
  • Seni Kulinari *memasak
  • Baking & Pastry *buat kek/desert
  • Fesyen *Designer/tailor
  • Kosmetologi *Makeup/Bahagian rambut. (boleh buka spa/saloon)
  • Pendidikan Awal Kanak-Kanak *ala-ala cikgu tadika

Untuk pelajar yang ambil course kluster perniagaan, pembelajaran akan banyak menggunakan komputer. 

Kolej Vokasional Sungai Petani 2 cuma menawarkan course yang lebih kepada perempuan, tapi lelaki pun ada. (Baking & Pastry / Seni Kulinari ramai lelaki), kalau nak yang ala-ala course lelaki, boleh la pilih Kolej Vokasional Sungai Petani 1.

Untuk pelajar tahun 1,2. (Ting.4, 5) itu dipanggil pra diploma. Sebab pelajar-pelajar KV ni akan mengambil diploma pada tahun ke-4. Satu tahun ada 2 semester. Jadi untuk 4 tahun, kita ada 8 semester.
Pada tingkatan 5, pelajar KV hanya akan dapat meneruskan pengajian untuk lagi 2 tahun, kalau dapat pointer 2.0. Dan, sijil Vokasional bersama pointer 2.0, adalah setaraf dengan sijil SPM. Dari apa yang aku dapat, sijil diploma vokasional sertaraf dengan sijil politeknik.
Dhia buat amali untuk mesin ricih

Belajar kat kolej ni, takda pun masa untuk honeymoon. Setiap masa kena study. Setiap assignment akan diambil markah. Dan assignment ni kita kena hantar kat cikgu waktu luar kelas. Tapi yang untungnya, kalau kita belajar 2 bab untuk satu subjek selama 1 sem, sem yang seterusnya dia tak akan tanya lagi bab sem yang lepas. Berbanding dengan SPM, belajar berbelas-belas tajuk, lepas 2  tahun baru keluarkan semua yang dah dipelajari.

Masa di Kolej dan Asrama
7 a.m  : Keluar blok untuk makan dan pergi surau
8 a.m  : Mula kelas.
10a.m : Rehat selama 1 jam (waktu tutorial)
11a.m : Kelas
12.30 pm.  : Rehat untuk lunch dan menunaikan solat Zohor
2 p.m  : Pergi sekolah (ada kelas)
5 p.m  : Balik, kalau rajin boleh la pergi minum petang
             MASA FREE 
7:15 p.m  : Pergi surau blok untuk solat Maghrib. *ikut blok, ada yang hari-hari, ada yg selang seli.
8:30   : Prep (belajar) 
10.30 : Free . 
*Masa untuk satu subjek ialah 1 jam. Selalunya subjek course kita akan ada 4 jam dari 7 jam masa belajar.

Pakaian pula, dah tak pakai dah baju sekolah, tapi pakai baju koperat warna oren. Baju ni dipakai sampai form5 je. Lagi 2 tahun, baju bebas rasanya.

Asrama KVSP2 (Blok C)-blok aku la tu.
  • Kemudahan: toilet, shower, dobi, bilik iron, bilik prep, dan bilik tv,water cooler,cerek disediakan.
  • Handphone/tablet boleh dibawa, dengan syarat bagi warden. Hujung minggu warden bagi pegang.
  • Mp3, walkman, radio, laptop, camera boleh dibawa dan disimpan sendiri.
  • Broadband diharamkan.
  • Pada hari persekolahan, TV boleh buka setiap hari kecuali waktu malam. *balik sekolah bukak la.
  • Hujung minggu boleh buka TV dari pagi sampai 11.30 malam.

*Setiap blok ada peraturan sendiri.

Bilik mesyuarat
Untuk yang berminat nak ambil course Kesetiausahaan Pentadbiran :
Untuk sem1 ni, memang best. Course ni, nak latih kita jadi setiausaha sesebuah syarikat,  kira setiausaha ni orang kedua terpenting la  dalam sesebuah syarikat selain bos. Untuk sem1 ni, Bahagian 1, aku belajar bab mesin. Belajar guna mesin fotostat, printer, mesin faks, mesin ricih. Bahagian 2, penyuntingan. Kita kena edit banyak file. Bahagian 3 pulak, kita kena belajar taip dengan betul, buat memo perniagaan, surat dan banyak lagi. Kalau korang jenis ketagih kat komputer, boleh la pilih course ni. Tempat belajar ada 3 tempat, kelas, makmal dan bilik mesyuarat.
p/s : Agak-agak ramai lagi tak yang tak boleh nak ubah pandangan buruk kat vokasional ni ? 
KURSUS YANG DITAWARKAN DI KV SUNGAI PETANI 2 [ KLIK ]
Recent post untuk 2017 : Soalan Lazim : Kolej Vokasional 
Update : Boleh check website Kesetiausahaan Pentadbiran KVSP2

You may leave your comment :)

06 January 2013

Tutorial : Multitab Menu Di Sidebar

Fungsi : Benda ni akan menjimatkan sidebar dan mencepatkan loading blog. 


1.Layout-Add A gadget- HTML/JavaScript
2.Tambah code dibawah.

<style>
.kotak navigation {
text-align:center;
width:270px;
color:#333333
}
a.navigation {
cursor:vertical-text;
background-image:url(http://i.imgur.com/pj7k9.png);
width:60px;
text-decoration:none;
color:#333333;
display:inline-block;
border:2px outset #cecece;
text-align:center;
font:16px Yanone Kaffeesatz;
letter-spacing:2px;
-webkit-transition-duration:0.5s;
}
a.navigation:hover {
border:2px ridge #cecece;
background-image:url(http://i.imgur.com/uuOvb.jpg);
background-position:50% 80%;
background-size:400px;
color:#fff;
-webkit-transition-duration:0.5s;
}
#fh img { max-width:270px;}
 </style>
<center><div class="kotaknavigation">
<a class="navigation" onclick="document.getElementById('fh').innerHTML=document.getElementById('a').innerHTML" >MENU 1</a>
<a class="navigation" onclick="document.getElementById('fh').innerHTML=document.getElementById('b').innerHTML" >MENU 2</a>
<a class="navigation" onclick="document.getElementById('fh').innerHTML=document.getElementById('c').innerHTML" >MENU 3</a>
</div></center>
<div id="fh" style="width:270px;color:#333333;font:11px verdana;">

CODE MENU 1

</div>
<div id="a" style="display: none;">

CODE MENU 1 LAGI SEKALI

</div></div>
<div id="b" style="display: none;">

CODE MENU 2

</div>
</div>
<div id="c" style="display: none;">

CODE MENU 3

</div></div>
</div>


Code yang di bold tu ialah background, code berwarna merah tu pula wajib diganti.
Tutorial ni bukan aku buat, credit to Fatin Hazwani. Kalau tak faham, boleh tengok dia punya.


You may leave your comment :)